Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

205 украински граждани са потърсили подслон в общините на Софийска област

„Българският народ показа, че има сърце за тези, които страдат. Радва ме това, че хората предлагат свои жилища, дом и храна за бежанците“, заяви областният управител на Софийска област Иван Иванов.

По последни данни, които той съобщи, 205 украински граждани са потърсили подслон в общините на Софийска област – като повечето от тях са настанени в частни домове, има и в хотелски, и общински бази.

Най-много са настанените в Долна Баня и Етрополе, украински бежанци има и в Костинброд, Ботевград, Антон, Драгоман, Ихтиман, Златица, Костенец, Правец и Своге.

Организацията по навременната подкрепа на бежанците от Украйна по отношение на места и възможности за настаняване, нужда от храна или други консумативи, възможности за транспорт и други възникнали въпроси в тази връзка се координира от Областен оперативен щаб, който областният управител на Софийска област Иван Иванов сформира със  заповед от 4 март 2022 г. В него влязоха представители на изпълнителната власт на територията на областта и кметовете на 22-те общини.

Областният управител на Софийска област Иван Иванов разгледа на 17 март база на детска градина в Годеч, която кметът на общината Радослав Асенов съобщи, че подготвя за украински бежанци. Общинският съвет е гласувал предложението на кмета, сградата е добре оборудвана, до седмица ще е напълно готова. Кметът на Годеч не скри, че е изключително съпричастен към съдбата на украинските граждани, особено с грижа за малките деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *