Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Заради претенция на „Бассмания-1“ се заменят думите „Синя зона“ със „Зона за кратковременно платено паркиране“ в Наредба 1

В Глава Пета „Безопасност и организация на движението по улиците и ред в обществения транспорт“ на Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред, общественото имущество и околната среда в община Ботевград се заличават думите „Синя зона“ и заменят със „зона за кратковременно платено паркиране“. С това предложение е излязъл кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов към общинските съветници. Мотивът му е избягване на бъдещи спорове с фирма „БАССМАНИЯ-1“ ЕООД, която е внесла заявление в общинска администрация на Ботевград на 28 февруари 2022г. В уведомлението фирмата уведомява, че е притежател на търговските марки „Синя зона“, „Зелена зона“, „Червена зона“, „Жълта зона“ – притежава свидетелства за регистрация на марка издадени от Патентно ведомство на Република България.

Към настоящия момент в Наредба №1 е въведен режим за краткотрайно платено паркиране (синя зона) за леки и лекотоварни автомобили до 2.5 тона и микробуси до 8 пътнически места, без мястото на водача. Понятието „синя зона“ се споменава на няколко места, тъй като в страната този режим на платено паркиране е добре известен именно по този начин, посочва още вносителят на Докалдната записка – кметът Иван Гавалюгов.

Наред с промените в Наредба 1 ще трябва ОП БКС да подмени и табелите, указващи зоната за кратковременно платено паркиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *