Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

С доброволческа инициатива във Врачеш отбелязаха Международния ден на ромите

За втора поредна година ромската общност от община Ботевград отбелязва 8-ми април, Международния ден на ромите, с доброволческа инициатива. След като миналата година бе извършено освежаване на спортната площадка в ромския квартал в Ботевград, тази година доброволческата акция е в ромския квартал на ул. „Оборище“ в село Врачеш. По желание на жителите на квартала и с техни общи усилия, бяха разчистени натрупаните с години отпадъци покрай река Чешковица. В продължение на една седмица доброволци от квартала, усяха да разчистят образуваното незаконно сметище, на мястото на което вече се изгражда детска площадка. Планираните дейности се реализират с доброволния труд на ромите и със съдействието на Община Ботевград, Кметство Врачеш и ОП „БКС“. Инициативата бе осъществена под ръководството на членовете на „Местна активна група“ – Ботевград и Андриан Ангелов – експерт по етнически и демографски въпроси в Община Ботевград.

На 8-ми април светът скланя глава пред паметта на екзекутираните повече от 500 000 роми по време на нацисткия геноцид. Почти неизвестен остава факта, че освен своите евреи, България е единствената държава в Европа, спасила и своите роми от нацистките концлагери. Проявата се организира под мотото „Слънцето свети за всички“. 8 април е известен като Ден на ромското пробуждане. Знае се, че на този ден през 1971 година започва Първият световен ромски конгрес в Лондон, който приема химна и знамето на ромите. На него се взема решение за в бъдеще да се използва думата „роми“ вместо „цигани“, „джипси“, „хитанос“, „ченгене“ и „циган“. Приет е и химнът на ромите – песента „Джелем, джелем” на Жарко Йованович от 1969 г. и флагът им – синя и зелена ивица, разположени хоризонтално една над друга, а в центъра им – червено колело от каруца с 16 спици. Синият цвят символизира небето и свободата, зеленият – земята и плодородието, а червеното колело – огъня, движението, прогреса.

Денят на ромите бе отбелязан с кратка програма, с участието на деца от ОУ „Отец Паисий“ – с.Врачеш. Мостът над река Чешковица, също беше освежен от доброволците. По традиция от него в реката бяха хвърлени цветя, в знак на почит към паметта на загиналите над 500 000 роми по време на холокоста и Втората световна война.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *