Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Иван Ченчев и Вяра Емилова пред актива в Софийска област: БСП ще отстоява извоювания социален пакет и при актуализацията на бюджета

Социалният пакет от мерки за хората, които БСП извоюва и работата по предстоящата актуализация на бюджета обсъди на заседание активът на БСП в Софийска област. „Ще работим за това да задържим и разширим този социален пакет при предстоящата промяна на финансовата рамка на държавата, защото това е важно за хората“, заявиха пред членовете на Областния съвет на БСП заместник-председателят на парламентарната група на БСП и председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Иван Ченчев и Вяра Емилова – секретар на парламентарната група и член на социалната комисия в Парламента. 

Областният съвет на БСП за Софийска област обсъди 100-те дни коалиционно управление. В заседанието участие взе и областният управител на Софийска област Иван Иванов.

Вяра Емилова посочи акценти от постигнатото за първите 100 дни, макар и в условията на кризи: запазени над 46 000 работни места във фирми, засегнати от ковид ограниченията, увеличение на размера на подкрепата за хората с увреждания, увеличение на средния размер на пенсиите със 7.3 %, увеличение на минималния размер на безработица, което ще засегне 40 000 лица, нарастване на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст за 84 000 родители.

Беше отчетено, че за първи път от години е направен сериозен анализ за състоянието на язовирите у нас, както и подготвени законодателни промени, с които да се регулира ясна отговорност и финансови правила. „Защото, както  съобщи пред Народното събрание Корнелия Нинова, за ремонт на 267 язовира са отпуснати авансово половин милиард лева – от тях са ремонтирани едва 11 язовира и законен е ремонтът на само един“, коментира Иван Ченчев. Такъв проблемен язовир на територията на Софийска област е „Бели Искър“ – областният управител Иван Иванов би тревога за язовира, стената му е в критично състояние, но ремонт не е правен, тъй като отговорността кой да го извърши е размита между няколко институции. В същото време хората около Самоков и околните селища живеят в страх“, коментира Ченчев, който е депутат от София-област.

Корнелия Нинова инициира свикването на Експертните съвети по икономика, финанси и социална политика на коалицията, добави при обсъждането на работата на БСП в управлението и необходимостта да се взимат адекватни държавнически решения Вяра Емилова.

БСП категорично ще отстоява да има таван на цените за основните стоки от първа необходимост, за диференцирано ДДС на регулираните стоки като лекарства и детски храни, и необлагаем минимум от 760 лв.

Кметове и общински председатели на БСП поставиха пред народните представители въпроси, свързани с проекти и необходимостта от ремонти на пътната инфраструктура и ВиК мрежата. Подчертан бе дългогодишния нерешен проблем с ремонта на Златишкия проход, известен като прохода Кашана. Състоянието на най-прекия път, който свързва Северна с Южна България е изключително лошо.

Народните представители се ангажираха с инициирането на конкретни срещи в ресорните министерства по поставените проблем, както и с конкретни законодателни предложения при предстоящата актуализация на бюджета.