Кога ще спре да тече кал от чешмите в Зелин?

След всеки дъжд от чешмите във вилна зона Зелин започва да тече кал, вместо чиста вода. Проблемът е от години, а причината е че заради надморската височина вилната зона не може да се захранва с пречистената вода от язовир Бебреш, която се ползва в Ботевград, защото водата се движи по гравитачен път. Жителите на вилната зона ползват вода, която идва от повърхностни водохващания. При валежи водата помътнява и от чешмите тече кал, заради липсата на пречиствателни съоръжения на водохващанията.

Според кмета на община Ботевград Иван Гавалюгов, има изработено идейно решение, в което се предвижда разрешаване на проблема чрез изпомпване на на вода от пречиствателна станция „Чеканица“ към Зелин и чрез изграждане на пречистващо съоръжение на основния резервоар, захранващ вилната зона в момента. Общината има идейно решение за това, но няма технически проект.

Стъпки за реализиране на проекта могат да се предприемат чрез регионалните прединвестиционни проучвания на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Регионалните прединвестиционни проучвания анализират ВиК проблемите в областта, набелязват конкретни мерки за решаването им и служат за основа за проектиране на технически проекти подмяна и изграждане ВиК инфраструктира. С този проект ВиК София Област трябва да кандидатства пред Оперативна програма „Околна среда“ за осигуряване на финансиране. Програмният период е от 2021 до 2027 година с допълнителни 3 години за реализация на проектите.

Въпросът за проблемът с нечистата вода бе повдигнат отново от жители на Зелин. Миналата седмица зелинчани се събраха за да обсъдят проблема и да предприемат действия за решаването му. Местните, присъствали на срещата са категорични, че ще разгласят проблема публично и че ще стигнат до ресорния министър и национални медии, защото смятат, че само на общинско и ВиК ниво, казусът няма да бъде решен скоро. Според тях те не плащат за вода, а за кал и са наясно, че има разлика в цените за питейна и непитейна вода. В случая, най-малко ще изискат да плащат реалната стойност на вода, която е за непитейни нужди. Жители на Зелин инициират и подписка в стремежа си за решаване на проблема.

3 thoughts on “Кога ще спре да тече кал от чешмите в Зелин?

  1. Единственият ефективен начин е отделяне на Зелин като отделно населено място, то реално е такова, мощна помпа и резервоар за снабдяването му с вода. Оставането му като квартал на града е безсмислено, почти половината жители са столичани. Градът да поеме грижите за виладжиите, вкл. направа и поддръжка на улици, електроснабдяване, ВиК, зимна поддръжка на улици и ред други работи е голяма тегоба. Отделно кметство или наместничество, подчинено на общината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *