Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Иван Ченчев в Литаково: Върнахме ролята на държавата с 4-ма министри и 26 депутати

С четирима министри за седем месеца в коалиционното правителство БСП реализира секторни политики, които не са правени през последните 30 години. Ако БСП не бе част от коалиционното правителство, България днес щеше да е пряк участник във войната в Украйна. Това каза Иван Ченчев от БСП, водач в 26 МИР – София област,  по време на предизборната си среща днес с жители на с. Литаково. На предизборното мероприятие присъства и IT инженерът Светлин Йотов, който е 6-ти в листата на Софийска област.

„Сигурно няма българин, който да не иска за своите деца безплатни учебници до 12 клас и безплатни лекарства до 14 г. Всичко това не е само наш предизборен ангажимент, но в предходното правителство вече го бяхме разписали с коалиционните ни партньори“, заяви Ченчев. Той очерта основната причина, поради която България е на прага на предсрочни парламентарни избори. Според него отказа на бившия премиер Кирил Петков да бъдат отпуснати три милиарда лева на фирмите, получили от ГЕРБ вече 1 млрд.лева за строителство на пътища, е дало тласък на вота на недоверие и падане на коалиционното правителство. Ченчев опроверга широко тиражираното твърдение, че Петков „напазарувал“ депутати и подчерта, че ако беше вярно, правителство все още щеше да има. Кандидатът за народен представител припомни на присъстващите няколко приоритета в работата на БСП  за изминалите 7 месеца управление. По думите му това е бил ремонтът на язовирите в страната, които са общо 6 200,  от които 442 са потенциално опасни. По думите на Ченчев  едва 11 са ремонтирани и само един от тях  – по напълно законен начин. Оглавяването на КПКОНПИ от Бойко Рашков, според кандидатът за народен представител, е щял да доведе до прекъсване на порочните практики на прокуратурата, като например чадърите над определени публични лица, които до ден днешен са със съмнителни доходи. „Отделното и независимо разследване на властта щеше да обезмисли функцията на Иван Гешев“, коментира Ченчев.

Защо е важно да се гласува с бюлетина номер 28 и основна причина според Ченчев, е натискът ПП и ГЕРБ да бъдат коалиция в бъдещото управление на страната. Той призова хората да не се поддават на манипулации, че не трябва да се гласува на 2-ри октомври и, че напролет ще има други избори. Според него това е една „схема, отдавна планирана“,  която разумно мислещите избиратели трябва  да игнорират. Ченчев не отмина обстоятелството, че БСП винаги е търсила истината за хората и след като мнозина политически опоненти са видели в нея сериозна заплаха от 80 депутати в 46-то Народно събрание, са започнали да създават други политически проекти в лявото политическо пространство, които на практика доведоха до отлив на  гласове от БСП. На това той каза: „Няма идеологии, няма социална политика. Има личен интерес за някои бивши “другари“. Всеки един от нас е депутат , благодарение на Вас, а Вие сте партията“, заяви водачът на София област. По повод обвиненията, че БСП е трябвало да излезе от коалиционното правителство, след като Кирил Петков изгони руските дипломати, Ченчев отговори, че тогава правителството вече е било свалено и БСП е разбрала за изгонването им от новините. Ченчев припомни, че парламентарната група е излязла в тази ситуация с две решения. Първо – проект за решение в Народното събрание да се отменят двете ноти за изгонването на руските дипломати и второ – ако има преговори за нова коалиция за следващ кабинет, БСП не е искала Кирил Петков да бъде кандидат за премиер.

Защо беше важно БСП да бъде в коалиция с „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“ и ДБ?! На този въпрос Иван Ченчев отговори, че ако БСП не бе  в това управление, България вече да е страна във войната на Русия с Украйна. Като причини за това кандидатът за народен представител посочи няколко обстоятелства – предложението на бившия министър на отбраната Стефан Янев България да си предостави бойните самолети на Украйна. „На това предложение БСП реагира остро и по наше настояване във внесената за гласуване Декларация в Парламента, бяха променени думите от „военна помощ“ в „хуманитарна помощ“. На следващо място Ченчев разкритикува предложението на Стефан Янев след оставката му – неговият заместник, като  нов министър на отбраната, да бъде проф. Тагарев, който е известен с омразата си към Русия и който бе предложил България да предостави батальон в Украйна. „Това означаваше, че България влиза във войната като пряк участник, на което предложение ние се противопоставихме“, заяви досегашният депутат на левицата.

По време на предизборната среща водачът в 26 МИР Иван Ченчев изложи постигнатите мерки  от управлението на БСП в социалната политика и в икономическия сектор. По думите му последователно 5 години БСП се бори за децата,  младите хора и семействата, като осигури в коалиционното правителство безплатни детски градини и ясли, увеличи се  размерът на майчинството през втората година от 650 лв. на 710 лв,  минималната работна заплата се вдигна от 650 лв. на 710 лв и  ваучерите за храна от 80 лв. на 200 лв, увеличена бе минималната пенсия от 370 лв. стана 467 лв и запазена бе  ковид добавката в размер на 60 лв с наименованието“ инфлационна добавка“ , замразена бе цената на тока за уязвимите групи, постигнат бе 30% ръст в туризма  и др.

В края на срещата Иван Ченчев постави на вниманието на избирателите основните приоритети в предизборната програма на БСП, като фокусира вниманието върху конкретни цифри. Според него ще са необходими от 130 до 150 млн.лева за безплатни лекарства на деца до 14 години, 50 млн.лева за безплатни учебници до 12 клас, БСП ще продължи мярката нулев данък върху доходите от труд до навършване на 26 години, освобождаване от данък за стартиращи компании , увеличаване на минималната работна заплата на 850 лв, осигуряване на необлагаем минимум в размер прага на бедност, като първа стъпка към прогресивно подоходно облагане. Важен приоритет за левицата си остава осигуряване на евтини и гарантирани доставки на газ, включително от „Газпром”, подчерта водачът в София област Иван Ченчев.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!