Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Тържествено бяха открити ремонтираните блокове на МБАЛ-Ботевград

На Международния ден на здравето – 7 април бяха официално открити ремонтираните блокове на Многопрофилната болница за активно лечение – Ботевград.

Да припомним, че стартът на ремонта на блок 1, 2 и 3 от Ботевградската болница бе даден през октомври 2021 със средства от държавна целева субсидия в размер на 3,5 милиона лева. В и трите блока са подменени всички инсталации – ВиК, електро и отоплителни. Паралелно с това Община Ботевград отделяше средства от собствени приходи за медицинска апаратура, за облагородяване на главния вход и за ремонта на колонадата.

Гости на церемонията бяха общински съветници, служители на общинската администрация, от които кметът Иван Гавалюгов и зам. -кметът Борис Борисов, и част от персонала на МБАЛ-Ботевград.

Церемонията откриха деца от ДГ „Иглика“, които ни зарадваха с песни, танци и стихотворения с благодарност към грижите и професионализма на всички лекари.

Събитието се проведе пред обновения главен вход на болницата.

Искам първо да благодаря на ръководството на болницата, на всички лекари, на всички работещи в болницата, че направиха необходимата организация, така че лечебния процес не беше прекъснат. Всяка една медицинска услуга се предоставяше адекватно и качествено, въпреки че болницата беше пълна със строители и със строителна ремонтни дейности. Искам, разбира се, специално да благодаря на проектантски екип, който направи този хубав функционален проект, на строителния надзор, който се извърши качествената работата, и, не на последно място и може би най-вече, на строителите – фирма „Корект Билд“, всички работници, техници, подизпълнители, тъй като тук се ангажирани и други фирми съобразно спецификата на ремонтната дейност, че изпълниха един проект, който е с особено важно значение за нашия град и за нашата община по възможно най-добрия начин.„, каза в част от своята реч кметът на Общината г-н Иван Гавалюгов.

Кметът обяви, че процесът на обновяването и ремонтирането на нашата болница далеч не е приключил. Общината има изготвен проект за ремонт на четвърти и пети блок, където се намира едно от най-важните отделения – педиатричното. Там ще бъде поместена физиотерапията, а за в бъдеще се планира да бъде изградено и отделение по ортопедия. Очаква се до края на месец април да бъде издадено разрешение за строеж, а след това ще стартира процедура по избор на изпълнител.

Той допълни: „Заявявам най-отговорно, че целта ми, лично моята и на общинското ръководство, е Ботевград да има най-добрата общинска болница в България и съм убеден, че ще постигнем тази цел. Разбира се, само сградния фонд не е достатъчен, работим със съдействието на ръководство на МБАЛ-Ботевград по обновяване на медицинската апаратура. Освен хубави помещения трябва да има и модерна съвременна апаратура. Убеден съм, че в скоро време цялата медицинска апаратура на нашата болница или поне най-важната част от нея ще бъде обновена. … Община Ботевград активно ще участва в целия този процес и както обновяването на сградния фонд, ще съдействаме и за обновяването на апаратурата и най-важното, разбира се, остават кадрите в тази болница. Още веднъж искам да ви благодаря за това, че се грижите за нашето здраве и затова на нашите близки и роднини и приятели. Вярвам, че кадровия състав на нашата болница ще се развива в положителна посока, така че съвкупността от хубав сграден фонд, модерна съвременна медицинска апаратура и качествени здравни работници наистина ще направят МБАЛ-Ботевград най-добрата общинска болница. Честит празник и да ни е честита обновената част на МБАЛ-Ботевград!

Думата бе дадена и управителят на болницата д-р Орлин Цветков. „Първо искам да благодаря на всички вас с търпението, с което цяла година се въоръжихме, за да може ремонтът да върви съгласно всички изисквания и да може строителите да си свършат работата. Всички видяхме, че след края на ремонта нашите очаквания са били възнаградени и вече работим в по-нови помещения и сградата отговаря на всички технологични изисквания на нови и съвременна болница. Също така искам да кажа, че благодарение на вас – всичките лекари, медицински сестри, всички здравни специалисти, които работят в МБАЛ-Ботевград е възможно болницата да върви напред и да привлича млади специалисти и така укомплектована с вас – високо специализираните медицински работници и новата сграда, може смело да заявя, че може да покрием всички изисквания на пациентите от Ботевград и от съседните общини. Не на последно място, благодаря и на господин кмета и вярвам, че това, което се заложили, в най-скоро време ще бъде изпълнено, за да може всички отделения да се настанат в новите си помещения и спокойно да работят. Честит празник на всички!

Последва тържествено отрязване на лентата от г-н Гавалюгов и г-н Цветков, откривайки новите ремонтирани части на МБАЛ-Ботевград.

След откриването кметът Гавалюгов, управителят д-р Орлин Цветков и останалите гости тръгнаха на обиколка из ремонтираните части на общинската болница. Те посетиха отделенията по Вътрешни болести, Педиатрия, Образна диагностика, Акушерство и гинекология, Нервни болести, Анестезиология и интензивно лечение и Операционния блок.

В отделението по Реанимация (Анестезиология и интензивно лечение) са поставени 7 специално повдигащи се реанимационни легла, закупени от Община Ботевград чрез обществена поръчка. Д-р Цветков сподели, че болницата разполага с двама нови лекари със специалност Хирургия и Анестезиология и Реанимация. Други двама новозавършили без специалност са назначени отделенията по Акушерство и гинекология и Реанимация. Цвети Владимирова е новото попълнение във вътрешно отделение със специалност Ендокринология и обмяна на веществата.

Управителят на болницата сподели още, че през 2023 целта им е трудовите възнаграждения да стигнат заложените по Колективен трудов договор в сектор Здравеопазване и се стремят младите кадри в болницата да се чувстват комфортно на работното си място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *