Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Откриха кабинет „Занимания по интереси“ в ОУ „Никола Й. Вапцаров“

Днес, 12 април, в Основно училище „Никола Йонков Вапцаров“ бе открит кабинет „Занимания по интереси“, който е резултат от проекта по Национална програма на МОН „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда”, Модул „Съвременна среда за качествено обучение по хуманитарни науки, изкуства и спорт“. Тази програма има за цел да повиши интереса и постиженията на учениците в областта на науките и технологиите, като предоставя всички необходими условия за провеждането на качествено обучение в училище.

На събитието присъстваха д.ик.н. Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители, г-жа Росица Иванова – началник на РУО – София-област, г-жа Живка Първанова – Детски научен център „Музейко”- София, директори на училища и институции от Софийска област. Гостите приветстваха инициативата и пожелаха здраве, придобиване на още много знания и компетентности, професионално развитие, сбъднати мечти на младите хора и педагогическия екип на училището. Г-жа Такева връчи поздравителен адрес от името на Синдиката на българските учители.

Тематична художествена програма представиха учениците от прогимназиалния етап.

Кабинетът „Занимания по интереси“ бе открит с водосвет. Той е модерно оборудван с конструктори DISCOVERING STEM с механично задвижвани части и Лего-конструктори с автоматично задвижващи се части чрез програмиране – LEGO Education BricQ Motion Essential Set 6+, LEGO Education BricQ Motion Prime set 10+ и LEGO Education Spike Prime 10+; светлинен таван с картата на света, интерактивен дисплей с вграден компютърен модул и 65-инчов екран; бяла дъска с опция за вграждане; дидактически шкаф и декоративна етажерка. Учениците ще използват нови модулни маси-трапец, позволяващи да се редят в различни фигури, удобни за заниманията с конструкторите и геометрични пластмасови форми с разгъвки. Столовете са ергономични, съобразени с изискванията за здравословно седящо положение на учениците. Бяха направени демонстрации с Лего-конструкторите и робота.