Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Открити уроци по НП „Иновации в действие“ в ОУ „Н. Й. Вапцаров“

Наблюдение на интерактивни уроци по математика и използването на LEGO конструкторите в ОУ“Никола Йонков Вапцаров бе осъществено във връзка с Националната програма „Иновации в действие“. Гости на откритите уроци бяха от ОУ „Свети Пимен Зографски“ – иновативно, ОУ „Христо Ботев“ – неиновативно и двете от София и ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“ – Самоков. Гостуващите преподаватели бяха посрещнати в сградата на начален етап с кратка програма.

Първият урок бе преставем в I а клас с класен ръководител г-жа Румелия Янкова. Темата на урока беше „Събиране и изваждане с числата до 20 с преминаване“. Основни акценти в урока бяха игри и верижки, свързани с природата, екипна работа – ,,Часовник“ – акция за събиране на отпадъци, тренажор ,,Разделно изхвърляне на отпадъци”, МОЗАБУК – Героят на числата, работа с ЛЕГО конструктор – Ветроходен автомобил.

Следващият урок в I д клас с класен ръководител Славейка Калфова беше със същата тема, но гостите видяха един напълно различен и интересен урок. Темата се постави с ребус и буквословица, в която учениците получиха Ден на Земята. Осъществи се връзка с родинознание. В Wordwall учениците решаваха задачи, свързани с растения и животни. Екипната работа беше свързана с разделно събиране на отпадъци. Учениците направиха колички с LEGO конструктор и проведоха експеримент за установяване кои колички се спускат по-бързо. Чрез пъзел обобщиха знанията и получиха призив от Земята да я пазят чиста. Поздравиха гостите с песен.

След двата урока колегите от София и Самоков разгледаха сградата и се отправиха към прогимназиален етап.

Проектно – базирано обучение по математика представи г-жа Силвия Йорданова, като интегриращи предмети бяха български език, география и и икономика, човекът и природата, история и цивилизации, КМИТ. Темата на урока беше „Геометрични фигури. Обобщение“. Накрая имаше поздрав за гостите с песента „Детска планета“.

След кратка почивка последва конфериране на уроците, споделяне на опита и добрите практики, обсъждане на планирането и оценяването, както и ежедневното използване на технологиите в работата на учителя. Споделиха се и практически насоки за работа с LEGO.

Вторият ден от плануваните дейности също беше интересен и ползотворен. Учителите наблюдаваха интердисциплинарен, проекто-базиран урок при г-жа Бисерка Петкова и г-жа Теменужка Танчева. В разработването на урока взеха активно участие г-жа Людмила Лазарова, учител по История и цивилизации и г-н Георги Иванов учител по КМИТ. По време на урока учениците бяха изпитвани от робот, проектиран с конструктор Lego Spyke Prime с блоково програмиране. Работиха на компютър с математическата програма „Елика“, като построяваха различни кубични тела, строяха с магнитни конструктори правоъгълни паралелепипеди. Говориха за Деня на книгата и авторското право, Деня на английския и испанския език и най- вече за Деня на земята.

Бяха демонстрирани Lego конструкторите и програмата за блоково програмиране в новооткритата стая за занимания по интереси. Гостите бяха впечатлени от уникалния таван и уменията на учениците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *