Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Община Ботевград е включена с няколко дейности за над 5 млн. лв. в концепцията за интегрирани териториални инвестиции

С няколко проекта Община Ботевград е включена в концепцията за интегрирани териториални инвестиции „Осигуряване на интегрирано развитие на Софийска област“, която е с общ бюджет от над 35 млн. лв. Това обяви кметът на Общината Иван Гавалюгов на редовния петъчен брифинг с местните медии. Инвестициите са по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027.

В нея са включени и общините Златица, Пирдоп, Етрополе, Областна Администрация София област и Агенция „Пътна инфраструктура“, която участва в концепцията с предложение за основен ремонт на над 16 км от път II-37 Етрополе – Златица, в участъците от 21 км до 35 км и между 42 км и 44 км. Индикативната стойност на проекта е 27 447 116 лв. с ДДС.

В община Ботевград като партньор в концепцията са включени няколко дейности в две направления – развитие на туризма и превенция от наводнения. В туристически аспект са предвидени изграждане на крайградски парк, който е с площ от 10 дка и се намира над магистралата във в.з. „Зелин“, и облагородяване на пешеходния туристически маршрут от вилната зона до хижа „Рудината“.

За превенция и управление на риска от наводнения на приоритизирани участъци с намалена проводимост от речните корита в урбанизираната и извън урбанизираната територия в Софийска област са включени почистване на урабнизираните участъци от реките „Стара река„, „Бистрица„, „Осеница„, „Боговина„, „Рударка“ (в 4 участъка), „Новаченка„, „Бебреш“ и „Церовица“ в община Ботевград, както и укрепване и подобряване на хидравличната проводимост на река Новаченка и река Чешковица. В извън урбанизирана територия също има предвидени участъци от речни корита за почистване в община Ботевград:

  • река „Калница„- в участъка от регулацията на с. Трудовец до регулацията на с. Скравена – 800 м.;
  • река „Чешковица“ – в участъка от регулацията на с. Врачеш до „Врачешки манастир“ – 500 м.;
  • река „Бебреш” – в участъка от регулацията на с. Врачеш до регулацията на с. Скравена – 1100 м.;
  • река „Бебреш“ – в участъка от регулацията на с. Скравена към „Помпена Станция“ с. Новачене- 600 м.;
  • река „Бобовина“ – в участъка от регулацията на с. Литаково до моста на път 1 – 1/ Е-79/ – 1100 м.
  • река „Конаревец“ – в участъка между с. Литаково и с. Скравена – 1200 м.

Областна администрация – Софийска област са включили като инвестиция и основен ремонт на сграден фонд и благоустрояване на хижа „Рудината“. Общата стойност за този ремонт ще бъде 440 400 лв.

Общата стойност на проектите, касаещи община Ботевград възлиза на над 5 милиона лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *