Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

15 студенти ще трупат ценен опит в Рудодобивния комплекс на Елаците-Мед

36 студенти от различни университети ще проведат своя летен стаж в Елаците-Мед АД, част от Група ГЕОТЕХМИН. По традиция на 1 юли младежите бяха посрещнати на двете работни площадки – Рудодобивен и Обогатителен комплекс, от представители на дирекция „Човешки ресурси“, които ги запознаха с програмата на първия им ден от практическото обучение в реална работна среда.

Събитието в Рудодобивния комплекс на Елаците-Мед стартира с обиколка на музея за излязла от употреба минна техника. По-късно бе и официалното откриване на стажантската програма, където студентите бяха приветствани от ръководството на комплекса.

Г-жа Милена Христова, директор „Човешки ресурси“, поздрави студентите за избора да свържат началото на кариерния си път именно с Елаците-Мед АД, една от водещите минни компании в страната и заяви: „Радвам се, че тази година сред вас има студенти, които и преди са били при нас на стаж. Надявам се, че за времето, в което ще прекарате тук, ще научните много нови неща, които ги няма в учебниците“.

Директорът на Рудодобивния комплекс инж. Васил Шишков пожела на младежите да се възползват максимално от знанията на наставниците и сподели, че като един от най-големите работодатели в Софийска област, Елаците-Мед предоставя много добри възможности за кариерно развитие.

„Като студент имах възможността да посетя рудник „Елаците“, като част от практиките, които провеждахме в различни компании от минната индустрия. Това ме амбицира да съм все по прилежен в образованието си и да искам да се развивам, и да надграждам себе си. Така че моят апел към вас е да се възползвате максимално от стажа“, сподели пред студентите инж. Любомир Свиленов, заместник-директор „Минно планиране и проектиране“.

Заместник-директорът по информационни технологии инж. Младен Недков, също приветства стажантите: „Като част от екипа на дирекция „Информационни и комуникационни технологии” ви пожелавам да видите новите технологии, които сме внедрили тук. Ние непрекъснато се стараем да внедряваме най-съвременни автоматизирани и дигитализирани системи, чрез които да подобряваме производствените процеси. Вижте ги, запознайте се с тях, питайте своите наставници за всичко, което ви интересува. Сигурен съм, че в края на стажа ви, ще бъдете още по-мотивирани, част от вас да станат и наши колеги“.

По време откриващата среща изненада за всички беше интерактивна игра с въпроси относно дейността на Елаците-Мед, изготвена от екип от отдел „Географски информационни системи“. За най-добрите имаше и специални награди. Всички младежи се справиха отлично и показаха, че с нетърпение очакват да започне стажантската им програма. В Рудодобивния комплекс победители станаха – Даниел Янев, Ивена Василева и Велизар Кирилов.

В края на официалната част Даниела Горанова, ръководител на лятната Стажантска програма сподели пред студентите, че Елаците-Мед има дългогодишна история при провеждането на стажове. Вече 13 години компанията посреща всяко лято млади и амбициозни студенти, които искат да научат нови неща и да се реализират в минната индустрия, която има ключова роля за енергийния преход към, който ЕС се е насочил. Петнадесет от стажантите стават част от екипа на Елаците-Мед в Рудодобивен комплекс, а двадесет и един в Обогатителен комплекс. Те са избрали да практикуват в компанията за периода от юли до септември, като са назначени на трудови договори и ползват транспорт до работните места, както и безплатна храна.

В тазгодишната стажантска програма, повечето студенти са възпитаници на Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“, но има и от Софийския университет, УНСС, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски, Технически университет – София, ХТМУ, СА „Димитър А. Ценов“ гр. Свищов и др. Шест от тях са и стипендианти на Елаците-Мед.

След официалната част от откриването на лятната Стажантка програма, студентите се отправиха към работните си места заедно със своите наставници, които ще бъдат с тях и ще ги напътстват в работния процес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *