Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Близо 80 млн. лв. допълнително за „Хемус“ и пътя „Видин – Ботевград“

Снимка: БГНЕС

Индексацията на договорите за строителството на магистрала „Хемус“ и скоростния път „Видин – Ботевград“ струва на българските данъкоплатци близо 80 млн. лв. допълнително засега. Това става ясно от отговора на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) до изданието „Сега“.

През 2022 г. правителството прие методика за индексиране на различни видове договори заради повишението на цените. Същата методика се прилага и за ин хаус договорите, които бяха обявени за порочни от Сметната палата. Нейният одит беше предоставен на прокуратурата, която започна дело, но съдбата му е неясна.

До момента стойността на индексацията на двата ин хаус договора за изграждането на магистрала „Хемус“ възлиза на 48.3 млн. лв. На толкова е изчислено поскъпването на вече извършени строителни дейности. Не става ясно дали парите са преведени на фирмите, които работят.

Агенция „Пътна инфраструктура“ възложи доизграждането на магистрала „Хемус“ на държавната компания „Автомагистрали“ с вътрешно възлагане. Това стана с два договора, одобрени от третото правителство на Бойко Борисов. Единият беше от края на 2018 г. за първите шест участъка от пътен възел „Боаза“ до разклона за Велико Търново за 1.35 млрд. лв. без ДДС. Другият беше от края на 2019 г. за останалите три участъка от Велико Търново до Шумен за 1.38 млрд. лв. с ДДС за 88 км.

След това държавната „Автомагистрали“ превъзложи работата с договори за доставка на услуги и материали на частни фирми. Това беше определено от Сметната палата като порочна и незаконна практика. Фирмите бяха избрани по неясни критерии, а държавното дружество не е имало право да превъзлага почти цялата работа на външни изпълнители по закон.

След падането от власт на Бойко Борисов строителствто на магистрала „Хемус“ спря, а политиците влязоха в спор законно или незаконно се строи. Междувременно последва инфлация заради пандемията от Covid и войната в Украйна и фирмите поискаха индексация на договорите.

Сумата от 48.3 милиона лева за индексация е направена за вече свършена работа. Така че и занапред ще се плаща допълнително, но каква ще е крайната цена, която ще платим за „Хемус“ в момента не може да се каже, става ясно от отговора на МРРБ до „Сега“.

За строителството на магистрала „Хемус“ са заложени 233.7 млн. лв. през тази гдина в държавния бюджет.

За строителството на пътя Видин – Ботевград до момента са платени над 31.5 милиона лева по договора за участъка, който се строи с инхаус процедура от „Автомагистрали“ – от Макреш до Монтана.

Договорът е от окотмоври 2020 г. за малко над 1 млрд. лв. с ДДС за близо 66 километра път.

Първият участък от Видин до Макреш беше възложен с обществена поръчка и там също е направена индексация, казаха от фирма, която работи на обекта пред Mediapool.

Участъкът от Видин до Монтана е с магистрални габарити. Пътят е трасиран, на места се изгребва хумусния слой, на други е на трошен камък. Ако има стабилно управление, което да дава зор да се строи пътят може да е готов и до края на годината, коментира строител пред Mediapool.

Другият участък между Ботевград и Видин, който се строи вече четвърта година с договори за обществена поръчка, вече беше оскъпен с около 200 млн. лв. допълнително.

За изграждането на скоростния път Видин – Ботевград има предвидени общо 400.6 милиона лева в държавния бюджет за тази година.

Пълна каша е при старите поръчки за пътно поддържане, които бяха прекратени от служебното правителство на Стефан Янев заради наддоговаряне в разрез с позволените обеми по Закона за обществените поръчки.

По-голямата част от тези договори вече са платени и изчистени. Но по тях остава неразплатена значителна сума заради течащи съдебни спорове дали извършените дейности представляват поддържане или основен ремонт.

Неразплатените суми по тези прекратени договори са в размер на 237.7 млн. лв. Агенция „Пътна инфраструктура“ вече е загубила част от делата и е осъдена да плати освен сумите за ремонтите и още 171 985 лв. лихви по загубените дела.

По неприключилите съдебни спорове се трупат лихви, които всеки месец набъбват.

„Към 1 юни 2024 г. лихвите по неразплатените възлагания по договорите за текущ ремонт и поддържане на Агенция „Пътна инфраструктура“ са общо 45.9 млн. лв. От тях фактурираните работи са 32.379 млн. лв., а тези по сертификати са за 13.599 млн. лв. Като лихвите се увеличават всеки месец с 1.8 млн. лв.“, се казва в отговора на МРРРБ.

В него е посочено, че по предварителна експертна оценка може да се очаква лихвите да стигнат 200 млн. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *