Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Фондация „За Доброто“ представи визията си за обновяване на детското отделение в МБАЛ Ботевград

Днес, 11 юли 2024, в ремонтиращото се отделение по педиатрия (детско отделение) на МБАЛ Ботевград от неправителствената Фондация „За Доброто“ в партньорство с A1, Община Ботевград и МБАЛ Ботевград представиха своя проект „Светулка“, чрез който ще бъде оборудвано педиатричното отделение. В момента в болницата текат ремонтни дейности в блокове 4 и 5, в които се намира отделението.

На събитието присъстваха Борис Борисов – зам.-кмет на Община Ботевград, Стефка Граматикова – секретар на Община Ботевград, д-р Стойна Петрова – началник на детското отделение, старши сестра Златка Димитрова, представители на строителната фирма „ЛКС“ ЕООД и представители на дарителите и партньорите на фондацията.

Преди година Община Ботевград е кандидатствала по проекта на Фондацията с идеята детското отделение да се превърне в по-приветливо и по-функционално място за лечение на деца.

Заместник-кметът Борис Борисов изрази удоволствието си от предстоящото реализиране на проекта. „Сигурен съм, че децата ще се лекуват в едни прекрасни условия, което ще спомогне за тяхното по-бързо и по-успешно лечение. Искам да благодаря на А1, които са наш надежден партньор вече дълги години, и на строителите, които със средства на Община Ботевград извършват основен ремонт и подготвят помещенията, в които после ще имате възможност да поставите вашето оборудване„, каза г-н Борисов и пожела на екипа на Фондация „За Доброто“ да продължават да даряват надежда и здраве за още повече деца на територията на страната.

Проект „Светулка“ и самата Фондация бяха представени от Полина Троянова, която е координатор по проекта. Тяхното мото е „Болница, която не прилича на болница“. Място, в което децата да се чувстват почти като във вкъщи, за да забравят за болката и дискомфорта и да не спират да бъдат деца. Голямата мисия на екипа на „За Доброто“ е да наложат висок стандарт на детското здравеопазване в България. До момента имат седем реализирани проекта за оборудване на детски отделения.

Думата получи началникът на детското отделение д-р Стойна Петрова. „Трогната съм от фондацията „За Доброто“ и проекта „Светулка“, който се случи при нас за голямо щастие. Такова удовлетворение, такова мое изпитание на чувствата, защото тук работя от много години. Бяха изключително трудни битови условия както за децата, така и за персонала. Сега виждате, сигурно ще е едно от най-хубавите отделения в страната, за което всеки ден се радваме и чакаме бързо да свърши ремонта.„, каза д-р Петрова и пожела да се намерят и кадри в педиатричното отделение.

След нея старши сестра Златка Димитрова сподели за желанието си да работи в отделение, което е изрисувано с картинки, да се доближава към домашната обстановка и децата в него да се чувстват като у дома си.

Координаторът Полина Троянова допълни след представянето: „В случая на Ботевград беше просто невъзможно да не ги изберем, защото болницата и общината са направили всичко възможно да направят ремонта сами, вложили са много средства, много усилия и за нас остава най-сладката работа, ние това искаме да постигнем постепенно – самите болници, принципалите на болниците, да поемат отговорност за сериозните ремонти, а ние да правим украсяване, обзавеждане, леки промени във функционалността. Това би било най-добрият вариант за нас и за в бъдеще.

Фондация „За Доброто“ съществува като юридически субект от декември 2020 г., но дейността й започва през 2019 г. като неформална гражданска инициатива Проект „За Доброто“, който обединява вече над 12 000 доброволци и дарители в цялата страна, както и българи, живеещи в чужбина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *