Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Мощни взривове: Пламна склад за фойерверки в Елин Пелин, има ранени

Снимка: btv

Пожар в склад за фойерверки и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и село Гара Елин Пелин възникна тази вечер около 18:30 часа. На място се чуват гърмежи, има двама тежко пострадали души. Други двама души, както и синът на собственика на складовете за фойерверки, са в неизвестност. По непотвърдена информация той е бил в складовете по време на инцидента.

Около 150 души от Гара Елин Пелин са се преместили при близки и познати в по-далечен район, в момента не тече евакуация, каза пред БНТ областният управител на София-област Силвия Арнаутска. Тя допълни, че няма интерес от местното население да се евакуират на места, които се предоставят от Българския Червен кръст (БЧК).

Обявено е частично бедствено положение в град Елин Пелин, както и в селата Гара Елин Пелин и Нови хан, съобщи Кристина Димитрова от общинската администрация.

Двама души с животозастрашаващи изгаряния са транспортирани към болница „Пирогов“ в София, съобщи Екатерина Сунгарска от Центъра за спешна медицинска помощ – София. Мъж на видима възраст 40 г. и жена на видима възраст около 30 г. са с трета степен изгаряния, което е животозастрашаващо състояние, според медиците. 

Системата за предупреждения BG–ALERT изпрати съобщение за незабавна евакуация на жителите на с. Гара Елин Пелин в посока Нови хан.

Временно е ограничено движението и в двете посоки по път III-105 от Елин Пелин до гара Елин Пелин. Железопътната линия в района също е затворена за преминаване на влакове. 
Няма промяна в движението на самолетите на Летище София, няма информация за промяна в полетния график. 

Влаковете по направление Бургас-София и София-Пловдив-Варна се пренасочват през Карлово. Пътниците, пътуващи във влакове от Пловдив и Вакарел до Искър, и от Искър до Септември, ще бъдат превозени с автобуси, съобщиха още от националния железопътен превозвач.

По искане на МВР, от 20:40 ч. е изключено напрежението в контактната мрежа и е преустановено движението на влаковете в района на Елин Пелин. Причината е пожарът в района, информират от БДЖ. 

По предварителни данни в единия от складовете, в които избухна пожар между Елин Пелин и Гара Елин Пелин, е имало два тона тротилов еквивалент. Това каза пред журналисти главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев. 

Източник: dariknews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *