Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Общинските съветници отложиха вземане на решение за Ветроенергийния парк, след организиране на информационна среща с населението

Общински съвет – Ботевград отложи приемането на решение по Докладна записка относно одобряване на задания за изработване на: Специализиран устройствен план за части от поземлени имоти по кадастралната карта на с. Врачеш и подробен устройствен план /ПУП/ – за съпътстващата техническа инфраструктура за „Ветроенергиен парк – Ботевград“, в землището на с. Врачеш.

До гласуване на това решение се стигна, след като инж. Борис Дренов от БСП, секретар на Постоянната комисия „Сигурност и обществен ред“ в Общински съвет – Ботевград, внесе предложение да бъде проведена информационна среща с населението. Инвеститор за изграждане на Ветро-парка е фирма „ГИР КОНСУЛТИНГ“ЕООД.

В хода на дебатите кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов обясни, че с това решение се дава старт за обследване от компетентните органи за възможността за реализиране на тази инвестиция. „Този целия процес предвижда обществено обсъждане на няколко етапа, на които ще присъстват експерти от околната среда и водите и инвеститорите да разяснят на населението. След това Общински съвет ще се произнася поне три пъти с решения по процедурата. Дори да се окаже, че е безвредно и безопасно, и отговаря на екологичните норми една такава инвестиция, ние като орган, който може да стопира една такава инвестиция, можем да не дадем съгласие още на този етап. Смятам, че е редно да дадем възможност да се направи проучване“, заяви кметът Гавалюгов.

Общинският съветник от групата на БСП, Георги Данов, отправи въпрос към кмета на общината, дали общинското ръководство е провеждало срещи с официални представители на фирмата инвеститор и имало ли е в предвид въпроса, как едно дружество с предмет на дейност ресторантьорство и хотелиерство и с капитал от 2 лв. мисли да реализира подобен проект.

„Много ми се иска да отговоря на този въпрос, но нали знаете, че капиталът може да бъде увеличаван и предметът на дейност може да бъде променян. Да, признавам си, не съм я проучил тази фирма. Ако имате някакви съмнения или притеснения, кой стои зад тази фирма- нямам идея“, каза в отговор Гавалюгов.  Той потвърди, че са провеждани срещи с фирмата. „Едната среща е беше с мен, а другите две с главния архитект – арх. Г. Джотолов. Обяснено им е, че се изисква разрешение от Общински съвет. Така че да не изпадаме в някакви екозотики и жълтини“, каза още кметът в отговор на въпроса на Георги Данов.

От името на Комисията „Стопанска политика и инвестиции“, общинският съветник Цветан Миньовски заяви, че комисията няма да подкрепи докладната записка, докато не се изяснят всички обстоятелства и хората да са спокойни, в предвид на това, че има брожение между жителите на село Врачеш.

„Тъй като забелязвам, че има доста голям интерес към тази докладна записка, и този интерес е доста по-голям от рамките на този Общински съвет“, каза ръководителят на групата съветници от БСП – инж. Борис Дренов. Той обърна внимание на това, че ако се прочете внимателно заданието на инвестиционния проект, в т.4 се изисква 10 години проучване показателите на вятъра  – постоянство, скорост и посока на вятъра. „Изрично е записано, че това проучване се изисква за всеки един генератор и ако някой си мисли, че ще ползва данните от метеорологичната станция, това  ще е в разрез с това, което ще приемем като задание. Това означава, че в следващите 10 години инвестиционното предложение изобщо не трябва да го разглеждаме“, каза Дренов. По думите му България изостава по отношение на вятърната енергия, като у нас ползваме едва 10% от нея, в сравнение с европейските страни, където се използва 19%. По негово проучване в Европа вече е забранено изграждането на ветрогенератори в определени площи – земеделски обработваеми земи и зелени горски площи. „Ако след време и у нас са наложи такава забрана, дали няма да се окаже, че фирата е похарчила на вятъра една голяма сума пари и са загубили доста време, и накрая ще се убедят, че това няма как да стане. Затова за мен е редно да се направи една информационна среща с населението, все пак да чуем мнението на хората – дали ще бъдат засегнати от изграждането на ветрогенераторите, аз не мога да кажа. От това, което имам като технически познания – не мисля, но от изсичането на декари гори-да. Хубаво е да се направи една информационна среща, най-малкото хората да се почувстват информирани и да се покаже, че Общинският съвет не е загърбил техните интереси“, каза в заключение Борис Дренов.

Предложението на инж. Борис Дренов за приемане докладната записка, след провеждане на информационна среща с населението, бе прието с 21 гласа „за“, един „против“ и един „въздържал се“. Проектът за решение – „Отлагане вземане на решение до съдействие на Община Ботевград за организиране на информационна среща“ бе приет с 18 гласа „за“, нула – „против“ и нула „въздържал се“.

На въпрос на д-р Илин Черняшки, председател на Общински съвет – Ботевград, кой ще организира срещата – общинското ръководство или фирмата, кметът Иван Гавалюгов отговори, че това трябва да направи инвеститорът, тъй като „Община Ботевград и общинската администрация имат такава необходимост и такъв интерес“. Според кмета интересът е частен, а общината ще съдейства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *