Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Приеха допълнителното възнаграждение за досегашния управител на болницата Орлин Цветков след упреци

На редовното си заседание вчера Общинският съвет прие предложението за допълнителното финансово възнаграждение на досегашния управител на МБАЛ Ботевград Орлин Цветков. Решението дойде след няколко критики от страна на общинските съветници към кмета на Община Ботевград относно параметрите на предложението и неговото внасяне.

Както вече информирахме, договорът на г-н Цветков изтича на 3 август 2024 г., а със свое уведомление лично е заявил нежеланието си да се кандидатира отново за следващите три години. По този повод, както и допълнителните мотиви относно спечеленото дело от МБАЛ Ботевград срещу НЗОК, от което болницата ще получи над 500 хил. лева, и положителният финансов резултат на лечебното заведение, бе предложено той да получи 10 000 лв. премия, която да се изплати за сметка на разходите на „МБАЛ Ботевград“ ЕООД.

След доклада на кмета Иван Гавалюгов при обсъждането на докладната съветникът Кирил Руневски взе думата. Той изрази учудването си от това, че се възнаграждава в момент, в който изтича договора на управителя, а не по-рано с цел Цветков да бъде задържан на този пост.

Кметът Гавалюгов поясни отново, че в това предложение са взети предвид финансовите резултати, както и самоинициативата на Орлин Цветков по започването на делото срещу НЗОК и, респективно, спечеленото му. Градоначалникът си призна като пропуск това да се премира сега, а не и когато болницата е отчитала добри финансови резултати назад във времето.

След това общинският съветник Тихомир Найденов репликира Руневски, като посочи, че предложението за допълнително възнаграждение е би могло да бъде внесено и от него.

Съветникът Борис Дренов отбеляза, че трябва да има условия при избирането на сумата за възнаграждение и предложи тя да бъде намалена двойно – на 5000 лв., което предложение не се прие накрая.

Последва реплика на Кирил Руневски към Тихомир Найденов. Той се защити, като омаловажи спечеленото дело и посочи като причина за финансовите резултати пандемията от COVID-19. На свой ред кметът опроверга мнението на Руневски.

Съветникът Дренов отново взе думата и повтори, че тази сума не е подходяща за възнаграждението му.

Малко след това Цветан Миньовски изрази своето учудване от критиките и упреците на общинските съветници до този момент. В един момент той повиши тон, обръщайки се към Петя Кочкова за „обиждане на общинските съветници“.

Накрая общинският съветник Дамян Маринов предложи прекратяване на разискванията по тази докладна. Предложението бе прието.

Общински съвет – Ботевград прие финансово възнаграждение в размер на 10 хил. лв. за Орлин Цветков с 22 гласа „за“, 0 – „против“ и 1 глас „въздържал се“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *