Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

В Етрополе се състоя премиерата на три късометражни филма за минни професии, направени от наши ученици

В гр. Етрополе, в конферентната зала на комплекс Етрополия, се състоя премиерата на три късометражни филма, направени от 25 ученици от ОУ „Христо Ясенов“ и ученици в дуална форма на обучение от ПГ „Тодор Пеев“. Продукциите „Четири метра над земята“, „Диагностик на колите“ и „Какво е това автогрейдер?“ показват света на модерната минна индустрия и част от професиите, свързани с нея. Късометражните ленти са доказателство за таланта на участниците в проекта „Да направим филм 2024“.

Всички ученици получиха сертификати за успешно преминат курс на обучение 1-во ниво – Увод в познанието за основните филмови професии в кинопроизводството, а учениците, които се включват за втора поредна година в проекта, и грамоти – „Второ ниво в основните филмови професии и в кинопроизводството“.

„За мен е изключителна чест да съм свидетел за пореден път на постиженията на нашите деца. За мен е привилегия творческият потенциал на Етрополе да е едно послание не само за нашата община, а и за цялата област, за национално ниво, защото имаме какво да покажем и с какво да се гордеем“, заяви кметът на община Етрополе инж. Владимир Александров. Той допълни, че в залата са повече от два класа деца, с които „можем да развием изкуството и филмовите продукции и защо не – да сме първата община, в която гимназиите да предлагат специалност, свързана с киноиндустрията“.

В продължение на две години Геотехмин ООД и Елаците-Мед АД, в партньорство със Сдружение „Арлекин“, осъществяват проекта „Да направим филм“. Той се отличава със своята многокомпонентост и мащабност, тъй като обхваща училища и екипи от Етрополе и района на Средногорието и е посветен на благородната кауза за инвестиция в знания и бъдещо кариерно ориентиране на младите хора. „Да направим филм“ популяризира важни професии от мината индустрия  и запознава  учениците със спецификите на филмовото производство.

През 2024 г. учениците от СУ „Христо Ясенов“ и ПГ „Тодор Пеев“ създадоха три филма, посветени на три минни професии в Елаците-Мед – оператор на багер, оператор на автогрейдер и монтьор на транспортна техника. Главни герои в тях са ученици от дуална форма на обучение от ПГ „Тодор Пеев“ и техните ментори. Някои от филмите, правени от етрополските деца в рамките на проекта през 2023 и 2024 г. взеха международни и национални награди.

„Това, което правите вие е много ценно. Бих искал да дам и един пример, Йоан е тук сред нас. Филмчето, което само в съботния ден докосна 18 000 гледания, разказа за спорта и борбите в нашия град. Аз съм сигурен, че този потенциал на Йоан, съвместно с програма Българските добродетели и с проекта „Да направим филм“, са му дали не малко познания. Той го е направил в екип, в който вие всички работите. Именно това е посланието – да работим в екип, за да се сбъдват и случват нещата и мечтите, които всички ние искаме да постигаме в нашия живот, за да се доказваме и да развиваме себе си преди всичко като личности“, допълни кметът. След това кметът се обърна и към ученика в дуална форма на обучение Венцеслав Павлов и го похвали за уменията му и майсторството за бъдещата му професия, показани във филма.

На събитието присъстваха г-жа Боряна Керемидска, председател на ОбС – Етрополе, г-жа Катя Симеонова, зам.-кмет на община Етрополе, както и г-жа Венета Гергова, общински съветник. От страна на организаторите бяха д-р Росица Младенова, директор на фестивала „Арлекин“, инж. Стоил Димитров, генерален директор „Производство в Елаците-Мед“, инж. Васил Шишков, директор на Рудодобивен комплекс Елаците-Мед, инж. Иван Мишев и инж. Любомир Свиленов, заместник-директори, директори от Геотехмин.

Сред гостите на първата премиера на филмите пред етрополска публика бяха и хората, които помогнаха на учениците техните филми за минни професии да се случат –  г-жа Мила Манчева, директор на СУ „Христо Ясенов“, г-жа Десислава Найденова, директор на ПГ „Тодор Пеев“, както и учителите, пряко ангажирани с подготовката на отделните етапи от филмовото производство.

„Възхитена съм от ентусиазма на кмета, от педагозите, от лекторите… Тук кипи невероятна енергия, има много таланти, всеотдайни деца и желание да се постигат огромни успехи. Ще се радвам да се създаде такава паралелка и ние бихме подкрепили и подпомогнали всячески развитието й, защо не и да се направи един голям киноклуб тук“, подкрепи идеята на инж. Александров д-р Росица Младенова, директор на фестивала „Арлекин“. Тя допълни, че да направиш един филм е много труден и вълнуващ процес и ако този филм не достигне до публиката, каузата се обезсмисля.

„Тук искам да благодаря на Геотехмин и специалност на проф. дтн инж. Цоло Вутов за това, че застана зад проекта и с такава обич и разбиране даде всичките си сили, за да се осъществи този проект. Даде възможност на младите хора да се докоснат и до други професии“, завърши словото си тя.

Гостите бяха впечатлени от уменията на учениците и им пожелаха да направят още много нови филми, които да достигат до сърцата на хората.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *