Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Момичето, което иска да зарази останалите с четене

Гая Диланова, която завърши 12 клас в ПГПЧЕ”Алеко Константинов”, днес дари детски прочитни книги на деца с увреждания в Центъра за подкрепа за личностно развитие в Ботевград и на Училищната библиотека в ОУ”Н.Вапцаров”. Инициативата се поражда далеч преди това. За своя абитуриентски бал, вместо цветя, тя получава книги. И това е  не случайно. Гая обожава да чете книги от съвсем малка- на 6 години. Вкъщи има своя огромна библиотека. Основаната й цел, е да зарази младите хора да четат книги.

Днес тя бе посрещната от директора на Центъра, г-жа Каролина Маринова, която приветства Гая Диланова с благородната кауза и за това, че стана съпричастна към ежедневието на тези деца. Директорът изрази  готовност Гая да посещава и за в бъдеще Центъра.

„Много се радвам на подобни инициативи. Човек трябва да осъзнае, че трябва да дава, а не да чака да получи”, подчерта Маринова.

„Аз много обичам да чета книги и реших,че искам да помогна на децата да заобичат и те книгите. Макар и една книга да прочетат, пак е нещо”. Директорът разведе своята гостенка в класните стаи, където се извършваха занимания с децата. В непринуден разговор Гая ги подтикваше към интерес да прочетат авторите, които им подари, като Астрид Линдгрен – „Пипи Дългото Чорапче”, „Карлсон”, на  Марк Твен „Том Сойер”, Сборници от приказки – любимите книги от нейното детство. През последната една година Гая осъществява няколко благотворителни инициативи, за които се раздава от сърце. Една от тях е подпомагане семейството на 4-годишно дете, чийто баща е бил онкоболен.

В разговорите стана ясно, че Центърът има нужда от средства за закупуване на софтуер, който да подпомага деца с увредено зрение.”Това е компютър, който позволява на дете с увредено зрение, да може да насочва ретината си към събиране на числа. Това ще даде възможност децата да могат да подредят и букви”, каза директорът Каролина Маринова.

Следващото място на благотворителност бе ОУ”Н.Вапцаров”, където Гая Диланова е била ученичка. Тя се върна в спомените си за своята учителка-Тошка Йончева, която е останала завинаги в сърцето й . „Първата учителка никога не се забравя. Тя те въвежда в учението и живота, тя те учи на всичко”,  каза Гая пред зам.директора Евелина Донкова. Двете заедно посетиха Училищната библиотека, където има над 2 хиляди заглавия. Зам. директорът запозна Гая, че през настоящата година в училището са започнали тематични седмици в библиотеката. „Ние подаваме теми на преподавателите, които са свързани с учебния материал и правим изнесени уроци – по извънкласни форми и по писмени упражнения. Проведохме и един урок по изобразително изкуство”, каза зам.директорът. На световния ден на книгата 23 април и на 24 май –Денят на славянската писменост и култура, библиотеката е била домакин на две  изложби- на рисунки и съчинения, посветени на пролетта. Донкова припомни, че на 24 май училищното ръководство раздаде книжки на най-изявените деца в инициативата и по повод завършване на учениците в Начален етап.  Гая Диланова разгледа книгите по рафтовете и откри свои любими поредици.  Актът на благотворителност бе заслужено върнат, като зам.директорът подари на своя гост книгата на краеведа Симеонка Влайкова, посветена на историята на училището в предходния век.