Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Народно читалище „19-ти февруари“ с. Скравена стартира проект „Пътеки към наследството“

От началото на юли 2019 г започна изпълнение на Проект „Пътеки към наследството“, разработен и спечелен от Народно читалище „19 февруари“с.Скравена. Днес той официално бе представен пред обществеността на селото и пред медиите. Събитието бе уважено от Община Ботевград в лицето на Силвия Маринова – главен експерт „Културно-информационни дейности и публични прояви“, и от Маргарита Куниска от  детска градина „Детелина” в Скравена.

 Проектът е финансиран от Национален фонд  „Култура“. Стойността му  е 9 045 лв, от тях 8 хил.лв е съфинансиране от Национален фонд „Култура“  и 1 045 лв са собствени приходи на читалището. Срокът за изпълнение на проекта е една година . Той трябва да приключи на 30 юни 2020г.

Проектът има за цел да стимулира интереса към културно-историческото наследство на Скравена. От него са събрани занаяти, история , етнография и природни забележителности на селото. В рамките на проекта се предвиждат обучения в местни занаяти и осъществяване на работилници , изготвяне на експозиции. „Идеята е да се задоволи все по-търсещия се културен продукт от туристи, посещаващи Паметник-костницата в Скравена и Часовниковата кула в Ботевград. Те искат да прекарат един цял ден в този район“. Така Цанка Йорданова, Главен библиотекар в читалището , обясни идеята на проекта.  Той ще предложи образователно пътуване в целия регион по отношение на история , култура и природа.  Една от главните цели на проекта е запазване на традициите чрез обучение на млади хора  от местната общност.

Дейностите, заложени в проекта са:

 изграждане на етнографска експозиция

 закупуване на материали за запазване на местните занаяти  – малки и по-големи тъкачни станове, станове за работа с мъниста, шнурове, материали за плетене на кошници  и др.

изграждане на паркова експозиция на Ботевите четници към Паметник-костницата  – изработване на експозиционен план, изготвяне на снимков материал и изграждане на осветление.

Създаване на справочник със забележителностите от района на село Скравена и община Ботевград – по 100 броя на хартиен и електронен носител с видеоклипове. Т ще обхванат Паметник-костницата, двата манастира, църквата „Св.Св. Дамян и Козма“ и природните забележителности.

Сградата на читалището ще бъде интерпретационен център, където  ще могат да се практикуват всички местни занаяти от децата към клуб „Шарено мънисто“ и от гости-туристи.

Целевите групи на проекта са деца и младежи от селото , които ще участват в демонстрациите на местните занаяти и ще участват в събирателската дейност на предмети. Другата целева група са деца и младежи, които посещават  във връзка с местните забележителности. Третата целева група са възрастни хора-туристи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *