Излезе от печат родовата хроника „Ботевград… Началото“

Днес злезе от печат първата по рода си родова хроника на старите орханйски родове, озаглавена „Ботевград… Началото“. В нея са включени историите на 27 рода, които са написани от самите тях. Инициативата за издаването на историческия сборник е на Десислава Иванова, служител в Исторически музей Ботевград, член на Дружество Орханиец и един от съставтелите на книгата. Пред наш репортер тя сподели, че това е нейна отдавнашна мечта, на която явно сега е дошло времето да бъде осъществена. „Дълго време не се наемах да го направя, но откакто започнах намерих много интересни хора и интересни факти за Ботевград.„- разказва Иванова. Редактор е собственикът на издателство „Българи“ Николай Тодоров, който се съгласява да направи редакцията безвъзмездно, въпреки че няма нищо общо с Ботевград.

Опити за издаване на подобни хроники е имало и в миналото. За първи път истории на старите Орханийски родове са били събрани от Ташко Нинов, уредник на Исторически музей Ботевград. По-късно делото е продължено от Петър Романски, който събира в книгата си историята на около 10 рода. В настоящото издание те са вече цели 27. В книгата са отпечатани и родови снимки от лични архиви, повечето от които не са публикувани никъде досега.

Надявам се това да бъде само началото, защото има още стари родове, които не са включени в тази хроника.“-добавя Десислава Иванова.

Книгата е издадена в ограничен тираж, който ще бъде предоставен на всички публикувани родове и на този етап не се предвижда за свободна продажба.

1 thought on “Излезе от печат родовата хроника „Ботевград… Началото“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *