Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Приключи стажът на чуждестранни студенти в Дома за деца и младежи от семеен тип в Правец

Петима студенти от различни държави днес сложиха финал на своя стаж в Дома за деца и младежи от семеен тип в град Правец. Събитието бе отбелязано със закриваща пресконференция. Студентите , които стажуваха в социалната институция бяха – Клара Галиндо и Марио Диас Канеха от Испания, Мифта Хандини и  Дейви Анджани от Индонезия, Карина Енева – студентка в Чехия, специалност хуманитарни науки. Стажът е с наименование „Лятна академия“ за чуждестранни студенти, изучаващи специалност „Международни икономически отношения“.

Прес конференцията откри Ахмед Куйтов, председател на Институт „Перспективи“, който е координатор на стажа по линия на „Еразъм+“.

Стажуването на студентите в България бе в рамките  от 2 до 3 месеца и започна в края на юни 2019г. Предстои те да получат сертификати.

Самият Ахмед Куйтов идва за втори път в дома. През месец юни то посещава институцията на предварителна среща. Стажът на студентите стартира в град Свищов, където е централата на Институт „Перспективи“. Там те получиха подготовка , как да работят с тази група хора. След това участваха в обучителен курс в град Видин. В Правец те бяха от 19 август. През септември стажантите се връщат в Свищов , където започва тяхната истинска работа.

„За тези домове хората се сещат обикновено по празници като Великден и Коледа. На тези хора обикновено само им се подаряват подаръци, докато тези младежи-стажанти имаха за цел да общуват с децата и младежи с увреждания. Тук те създадоха впечатления и като хора, които изучават международни икономически отношения и хуманитарни науки вече ще подготвят книжка, която ние от Института ще издадем“, заяви координаторът. По думите на Ахмед Куйтов идеята е следващата година да бъдат привлечени повече млади хора чрез организацията. За първи път „Лятна академия“ стартира през 2016 г за младежи в Свищов.

Директорът на Дома Евгени Димитров изрази благодарност към Мая Арнаудова – ръководител на проекта по „Еразъм +“ и на Ахмед Куйтов. „Благодарение на всички доброволци, съвместно с нашите потребители проектът се реализира много добре. При нас е практика да има доброволци – от 2006г насам всяка година“, каза Димитров. По думите му доброволци е имало от тръста на принц Чарлз, от Белгийската доброволческа организация „Баурде“, също и от Америка. Според него децата са свикнали да създават нови приятелства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *