Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

ОУ“Н.Вапцаров“ е иновативно училище от новата учебна 2019/2010 година

Новата учебна 2019-2020 година бе тържествено открита в ОУ“Никола Йонков Вапцаров“ днес от 9.30ч. Общият брой на учениците в най=голямото училище в Софийска област е 936, а за първи път прекрачват училищния праг 136 първокласници.

Най-напред бяха посрещнати първокласниците – първи „А клас“с класен ръководител Славейка Калфова,  първи „Б“ клас с класен ръководител Славка Ценова, първи „В“ клас с класен ръководител Тошка Йончева, първи „Г“ клас с класен ръководител Даниела Георгиева, първи  „ Д“ клас с класен ръководител Румелия Янкова, първи „Е“ клас с класен ръководител Ирина Йорданова.

Гости на тържеството бяха кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов, адв. Героги Донков – председател на училищното настоятелство . Поздравителни  адреси бяха получени от Милена Дамянова – председател на комисията по образованието и науката в 44 Народно събрание, Росица Иванова – Началник на РУО-София област, от Обществения съвет на училището и от Община Ботевград.

Приветствено слово произнесе директорът  Пята Кочкова. Тя с „Добре дошли!“ бивши учители , колеги, родители и учениците. „Приятно задължение в началото на всяка учебна година  е да споделя с вас нашето голямо желание и огромна подготовка , която осъществихме в навечерието на учебния процес“, каза в началото на своето обръщение директорът. Тя сподели,ч е училището е обезпечено със достатъчен брой специалисти , материалната база е обновена, в инетарктивно отношение са налице техники . Директорът съобщи,ч е от тази година ОУ“Н.Вапцаров“ става иновативно училище – с дигитална математика , която ще се осъществява в четири първи класа и два пети класа. Във връзка с този проект бяха закупени над 52 таблети и лаптопи с пишещи устройства. Ще продължи с пълен капацитет извънкласната дейност по интереси – ще има над 20 клуба, като най-новият е Мажоретния състав в първите класове. Продължават работа клубовете по пиано, актьорско майсторство и заниманията по националните програми , по които учебното заведение е спечелило девет проекти. Новите са осигуряване на образователна среда, работа с културни институции, олимпиади и състезания за даровити ученици, грижа за ученика – приемственост между детските градини, началните учители и прогимназиални учители. ХП“Квалификации“, Иновации в действие“ – за партньорска дейност с училище в Самоков, „Информационни и комуникационни технологии“ –с три модула и Интернет обслужване.

Петя Кочкова изрази своята голяма радост към най-малките ученици  думите „Добре дошли , скъпи първокласници! Нека вашите родители се чувстват спокойни и уверени ,ч е сте попаднали в най-доброто училище,ч е ще получите най-високи знания!“. След това директорът пожела успешна нова учебна година на всички ученици от по-горните класове. На учиотелите пожела да бъдат търпеливи и свеотдайни, такива каквито са били винаги. ‚Нека да бъдем горди, като българи,че Европейската комисия повери на нашия комисар Мария Габриел един важен ресор – това е „Иновации и образование“. Нека всички , единни, да отстояваме образованието , като национален приоритет.“, призова  Петя Кочкова.

От името на родителите приветствено слово произнесе Цветомир Цолов. В своя поздрав той каза: „Отново е първият учебен ден. С препълнени от радост сърчица дечицата са изпълнили училищния двор с весела глъчка. След малко ще удари първият училищен звънец и всички вие няма да имате търпение да влезнете в час.
Най-развълнувани и най-нетърпеливи от всички нас са първокласниците. В малките им главички бушуват мисли дали ще бъде добра госпожата, дали ще създадат добри приятелства и познанства и най-важното – ще бъде ли трудно и ще могат ли да се справят.
Скъпи първокласници, бъдете много любознателни, вярвайте в собствените си сили и смело превземайте крепостта „наука“. Знайте, че ние, вашите родители, ще бъдем до вас и винаги ще ви подкрепяме. Слушайте вашите учители. На добър час!“

В последвалата музикална програма своите музикални  поздрави отправиха към присъстващите танцов състав с ръководители  Цвети Дилова и Веселка Б. Публиката се наслади на прекрасните изпълнения още на Ванеса Стоянова от 7-ми „А“  клас и  Деница Босилкова от 40ти „Г“ клас.