Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Общински съвет-Ботевград започна работата си без избран председател

Няма избран председател на Общински съвет-Ботевград на първата тържествена сесия. Политическите сили в местния парламент не се споразумяха, кой ще оглави законодателната власт в  общината. На таен вот бяха предложени три кандидатури: д-р Илин Черняшки от ПП МИР, който събра 13 гласа, д-р Марияна Горгачева от Коалиция БСП за България, за която гласуваха 4-ма съветници и Сашо Везенков от ГЕРБ , който събра подкрепа от 10 съветници.

Общинският съветник Тихомир Найденов направи процедурно предложение да се проведе втори тур с тайно гласуване за председател на ОбС Ботевград, като в него участват двамата кандидати, получили най-много гласове. Това са д-р Черняшки и Сашо Везенков.

Преди да бъде гласувано предложението, председателстващият тържественото заседание даде думата на юриста в комисията по избора – адв. Георги Донков, за обсъждане на вариантите, по които би могло да протече процедурата по нататък. По думите му в Закона за  местното самоуправление и местната администрация това положение е описано доста лаконично. Според чл.24 от ЗМСМА Общински съвет на първото заседание избира своя председател. „Не можем да работим по правилник на досегашния Общински съвет, който е приключил дейността си.   Затова не виждам възможност да влизаме в някакви процедури“, заяви адв. Донков. По думите му ОбС трябва да проведе нов таен избор за председател, който може да се направи веднага или на следващо заседание. Според адв. Донков това го определя председателстващият на ОбС- в случая Цветанка Арбова. Тя заяви, че от тук нататък трябва да е проведат консултации на кмета с политически групи, за което срок от 10 дни ще е напълно достатъчен. По този повод Арбова обяви, че насрочва второ заседание на ОбС на 21 ноември.    

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *