Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Кметът на Ботевград иска спирането на ВЕЦ-а на В. Златев

Избраният от ПП МИР кмет на Ботевград гостува в студиото на ”120 минути” по БТв по темата с безводието в страната.

През седмицата, Гавалюгов проведе среща с министър председателя Бойко Борисов, на която предостави данни за заплахата Ботевград да остане без вода, подобно на Перник.

В отговор и след направена проверка от „Напоителни системи”, министър-председателят обясни, че проблем за сега няма, водата в язовир „Бебреш” ще стигне за поне 3 месеца, а потреблението е повишено заради „църцорещите чешми” на ботевградчани, които не искали да им замръзнат тръбите.

В студиото на 120 минути градоначалникът на Ботевград отговори, че със сигурност причината за безводието не е, че хората си пускат дворните чешми и пресметна, че „в момента основния водоизточник на Ботевград – язовир “Бебреш”, с настоящото съотношение приток – отток ще осигури водоснабдяването на града за около два месеца”.

Гавалюгов припомни, че това не е първия проблем с водата в неговия град  – през 2016г. язовир „Бебреш” достига кота мъртъв обем.

Това, според него, съвпада с построяването на ВЕЦ на язовира, собственост на фирма на Васил Златев.

Кметът изрази съмнение, че когато е давано становище от компетентните институции за построяването на ВЕЦа точно на това място и за функционирането му от водните ресурси на язовира, който е с основно предназначение питейно-битово водоснабдяване и след това напояване, са направени добри изчисление.

„По неофициална информация е отказано разрешение да се строи този ВЕЦ, но вероятно то е получено от висша инстанция” сподели Гавалюгов, според който целият проект е изключително нерентабилен, с лош бизнес план и харчи много от  питейната вода на Ботевград.

Освен това, избраният от ПП МИР кмет допълни, че ВЕЦа в язовир “Бебреш” не е единичен случай, а част от над 300 възобновяеми източници на енергия, които действат на територията на страната ни.

„Настоявам да се преразгледа изобщо възможността тези ВЕЦове да продължат да работят дори и в обхвата на техните разрешителни и по този повод, а и с оглед на риска , който се явява за Ботевград, поисках от „Басейнова дирекция” временна забрана на работата на ВЕЦа на язовир „Бебреш” , докато не се открие и изгради алтернативен водоизточник , който в такива периоди да задоволи нуждите на града” категоричен бе Гавалюгов.

Според него друг основен проблем, който води до недостиг на водата, е износената и амортизирана ВиК мрежа, за което той като кмет вече и стартирал процедури за получаването на европейски средства за подновяването на водната инфраструктура на Ботевград.

Източник: МИР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *