Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Обичаят „Седянка“ бе възпроизведен в Пенсионерски клуб „Мургаш“с.Врачеш

За поредна година днес в Пенсионерски клуб „Мургаш“– Врачеш бе възпроизведен обичаят „Седянка“. Той показа нагледно какво са правели едно време момите и момците в селото . В „седянката“  се включиха всички членове на пенсионерския клуб. Събитието бе уважено от кмета на Кметство Врачеш – инж. Марин Боночвски. Председателят на клуба Тинка Пеева приветства всички присъстващи и пожела спорна работа и приятни мигове в празнината вечер.

„Идеята  е да покажем на младите хора днес, как ние едно време сме прекарвали времето си на тяхната възраст. Седянката е събирала момите и момците на селото, след като приключила работата на полето“, разказва Тинка Пеева. По това време момите се събирали в една от по-големите къщи в селото и започвали да предат, плетат и шият. До всяка една сядал по един ерген, а понякога и двама. „Имало е случай, когато за една мома са се съревновавали двама ергени. Едно време имаше любов и тръпка в реалността, а не както сега пред компютъра. Като малка си спомням, как сме ходили да видим до момите, кои момци ще седнат‘, спомня си днес леля Тинка.

Днес бяха възпроизведени старите занаяти и умения – плетене, предене на вълна, пресукване. Подредена бе изложба на тъкани черги и плетива. По традиция, откакто се организира събитието, членовете на Пенсионерския клуб във Врачеш приготвят различни ястия, с които се гощават гостите на „седянката“. Изобилие от хлябове, питки, баници, лучници и други тестени изделия, суджуци и типични за сезона ястия, имаше на масите. Те бяха отрупани и с пресни вина, измайсторени пък от мъжете. Подредена бе и типичната от времето на нашите баби и дядовци софра.

Кметът Марин Бончовски поздрави всички пенсионери с новата година, като им пожела здраве и успех в съвместната обществено-полезна работа. Той даде няколко предложения и насоки за бъдеща дейност на Пенсионерския клуб, като съвместно отбелязване на празника Първи март с институциите в селото, както и разкриване на певческа група и творчески екип в Пенсионерския клуб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *