Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Административен съд -София област отмени решението на ОИК-Ботевград,с което отказа да прекрати правомощията на кмета Гавалюгов

С решение 102 от 20 януари 20120 г Административен съд-София област отмени решение на Общинската избирателна комисия Ботевград  232 от 27 декември 2019г , с което отказа да прекрати правомощията на кмета на община Ботевград Иван Гавалюгов.

АССО изпраща преписката към ОИК-Ботевград за произнасяне при спазване на указанията по тълкуване и спазване на закона, дадени като мотиви в решението.

Решението подлежи на обжалване с касационна жалба, подадена пред ВАС в 7-дневен срок от съобщаването на страните. Да припомним, че производството е образувано по жалба на МК ДИБО, представлявана от Маргарита Кирова.
Към делото с определение 26 от 7 януари 2020 г на АССО е присъединено дело , образувано по жалба срещу същото решение, подадена от ОП „Обединена социалдемокрация“, представлявана от Йордан Йорданов. Като порок на оспореното решение се сочи лиспата на мотиви, с които да се обоснове волята на колективния административен орган. В съдебна зала ПП ДИБО и ПП „Обединена социалдемокрация“ се представляват от адв. Неврокопски. Ответната страна – ОИК Ботевград се представлява от адв. Якимов, юрк . Николов и адв. Велчев.

Съдът не приема доводите на ОИК-Ботевград и приема жалбите за основателни. Съдът намира, че обжалваното решение на ОИК от 27.12.2019 г е валиден акт, взет от компетентен орган при спазване на изискванията за кворум, но тълкува, че решението е неправилно, поради нарушение на материалния закон.

Очаквайте повече информация!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *