Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Правец чества Тодоровден

По традиция Праец днес празнува своя събор навръх Тодоровден.

Празникът бе открит с тържествена света литургия в манастира „Свети Теодор Тирон“, отслужена лично от Негово Високо Преосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил и от игумена на манастира отец Йоан. В 10.30 ч. в Историческия музей бе открита тематична изложба, посветена на българските коне, под наслов
„Кога си на кон хем седиш, хем ходиш”. В изложбата са представени над 100 експоната и много архивни снимки от фондовете на музей „Етър”, Исторически музей – Г. Оряховица, Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна, Музей на народните художествени занаяти и изобразителни изкуства – Троян, Държавен архив – Габрово и сайта LostBulgaria.

Празникът продължи в центъра на града, където приветствие към жителите и гостите на града отправи кметът Румен Гунински. След това митрополит Гавриил отслужи молебен за здраве.

След това на сцената се появи любимката на народа Николина Чакърдъкова . На площад „Тодор Живков“ се извиха кръшни хора, с участието на танцьорите от Неврокопския танцов ансамбъл.

Съборът бе съпроводен с традиционната благотворителна изложба-базар. Събраните средства ще отидат за великденски пакети, които ще получат възрастни и хора в неравностойно положение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *