Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

142 с коронавирус у нас

142 са заразените с коронавирус у нас. Това съобщи началникът на Оперативния щаб и началник на ВМА ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

„Общият брой на инфектираните за денонощието са 30.Данните се въвеждат в компютърна система, която ни предупреждава, ако има дублиране на имената. Това се получава, когато се препотвърждават пробите от една лаборатория в друга. При нас има един случай с две отрицателни проби. Той ще бъде освободен днес и ще бъде под карантина 30 дни“.

След Добрич и четирите съобщени в петък случая, заразата стигна и до Шумен. В Шумен има 1 пациент – това е пациент, постъпил за лечение в инфекциозно отделение. Неговият епидемиологичен път е Банско.

Както вчера беше съобщено, пациентка от ВМА вече е излекувана и днес ще бъде изписана от ВМА. Първите двама заболели от Плевен също са с отрицателни проби, така че вече имаме трима излекувани от коронавирус в България. Те ще бъдат освободени с болничен лист от 30 дни и няма да имат право да напускат домовете си.

Ген. Мутафчийски съобщи, че от общият брой на заболелите 84 са мъжете, а 58 са жените.

По-голямата част от пациентите са в домашни условия, тяхното състояние е от леко към средно. Тези в болници са от средно тежко, към тежко състояние.

Най-младият пациент е на 4 години.

Трима са починали. Нашата смъртност е 2.1%. 

Ген. Мутафчийски демонстрира и защитните шлемове, които се произвеждат у нас. Те се използват при манипулация на пациенти, заразени с COVID-19.

„Вече се работи с тях в „Пирогов“ и ВМА. Веднага щом има нови количества, ще бъдат разпределени в болниците, където има заразен“, каза още началникът на Оперативния щаб.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *