Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Здравният министър Ананиев отмени заповедта за задължителните маски

Заради общественото недоволство здравният министър Кирил Ананиев отмени заповедта да се носи защитна маска на обществени места. Решението е взето след разговор с премиера Бойко Борисов.

Искам да ви уверя, че мярката, която предприехме от вчера за задължително носене на маска, правителството силно я подкрепя. Тъй като обаче няма пълно обществено съгласие искам да ви уведомя, че подписах заповед, с която отменям точка 9 от вчерашната си заповед до постигане на консенсус в обществото“, каза здравният министър по време на извънреден брифинг в Министерския съвет. Ананиев обаче препоръча на хората все пак да носят предпазни маски. 

Вместо това държавата ще закупи 1 милион маски, които ще бъдат раздадени чрез социалното министерство и регионалните му служби на социално слаби хора и на тези, които нямат възможност да си закупят. Маските ще са със степен на висока защита от типа ffp2 или ffp3 и ще са сертифицирани, съобщи още.

Предвижда се и намаляване на глобите за някои нарушения, но за неспазване на карантината няма да има компромиси. 

„Новата заповед ще е препоръчителна, целта не е да принуждаваме хората, а да ги убедим, че това е важно за тях, 
каза от своя страна вътрешният министър Младен Маринов, който препоръча на хората постепенно да се снабдят с маски и да ги използват, когато са в затворени помещения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *