Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Държавата поема осигуровките по схемата 60/40

Шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова обяви преди минути нови мерки за финансови обезщетения на потърпевшите от Извънредното положение. 

Това, което ще бъде включено към системата 60-40 е държавата да поеме освен тези 60% на служителя и социалните осигуровки, дължими от работодателя. 

„Смятам, че при тази ситуация може да поемем този допълнителен разход от тези милиард и половина във фонд безработица. Това значително подобрява мярката и дава възможност на повече работодатели да се възползват.

Така разходът за работодателя става 40% от възнаграждението„, уточни тя.

На извънредно заседание днес от Бюджетната комисия са били приети и други мерки.  „Три поредни месеци всички, които са в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица ще могат да получат безлихмен кредит от 1500, като срокът на погасяване е най-малко три години. Пакетът включва и финансиране на малки предприятия до 100 хиляди лева отново с гратисен период от пет години и срощ на заплащане 10 години, което ще даде възможност на малките предприятия да възстановят дейността си. 

Предвидена е и още една възможност, която би подпомогнала и селското стопанство. За срока на извънредното положение хора, които са на борсата да могат да работят по трудови договори при селскостопанските производители, без да губят своите обезщетения от фонд „Безработица“. Така те ще имат допълнителни доходи. 

Изтчоник: Блиц

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *