Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

144 г … „той не умира“ -легендарният Христо Ботев

144 години от гибелта на своя патрон отбелязаха тази вечер общинското ръководство и жителите на Ботевград.

Възпоменателно слово в чест на великия революционер и поет Христо Ботев произнесе водещата Елена Василева, която играе в любителски театър към НЧ“Хр.Ботев“ и студентка „Актьорско майсторство“.

„Образът на Христо Ботев се е запазил и до днес, като икона на националноосвободителното движение и символ на свободолюбието, увереността и решителността.  На дати като втори юни атмосферата е по-различна , паметта ни е по-будна, сетивата ни са по-изострени. Около нас витае непримиримия дух на безсмъртните революционери, чуваме ехото им от смелите им бойни викове. В дни като този, въздухът е по-тежък и някак различен – пропит от аромата на барут и героично пролята кръв, нагорещен от пламъка, с който безстрашните синове на майка България са бранили честта й. А утре пронизващият вой на сирените ще ни накарат да настръхнем и да си спомним за чутовния подвиг на нашите предци“, с тези думи девойката прикова вниманието на присъстващите родолюбиви ботевградчани.

Елена Василева припомни няколко общоизвестни факти за живота и делото на Ботев. „Великият син на България се ражда в  зимен ден през далечната 1848 г и загива едва 28 г по-късно, покосен от вражески куршум под връх Вола. Макар и с кратък житейски път Христо Ботев оставя незаличима следа в българската история. Той отдава целия си живот за свободна България, а стихотворенията, които пише, остават ненадминати шедьоври на българската поезия. Неговият непримирим дух и смелостта му са се превърнали в символ на нашия град и на неговите жители. Нека бъдем горди с делата му и достойно защитаваме святото му име!“, призова водещата.

Tя даде думата на учителя по история и география от ПГТМ „Хр.Ботев“ – Иван Иванов, за приветствено слово. Той отдаде значимото на Ботевите четници и посочи, че сме длъжни да си спомним техните имена. Той призова в навечерието на 2-ри юни да бъдем горди и с вдигнати глави, че сме чеда на държава  – родила и откърмила революционера Христо Ботев – нейният космополитен и неумиращ син. „Наш дълг е да предадем Ботевите завети на бъдните поколения, да покажем също като него – с твърдост, последователност  и плам, как обичаме своето Отечество“.

В знак на признателност към личността и  делото на Христо Ботев венци и цветя положиха пред неговия паметник кметът Иван Гавалюгов, председателят на Общински съвет Ботевград – д-р Илин Черняшки, представители на училища и детски градини, Кметство Новачене, политически партии и граждани.

Програмта за честванията утре – 2 юни:
11:00 часа: с. Скравена във фоайето на НЧ „19-ти февруари 1906“ откриване на музейна експозиция към Паметника костница на Ботевите четници.

20:30 часа в църквата „Св. св. Козма и Дамян“ в селото ще бъде отслужена панихида.

21:00 часа на пл. „Христо Ботев“ ще се състои тържествена заря-проверка в памет на загиналите за свободата и независимостта на България.

Организаторите призовават присъстващите на мероприятията да спазват дистанция от поне 1,5 м. помежду си и въведените противоепидемични мерки.

*Записване на венци и цветя за 2-ри юни – през целия ден в НЧ „19-ти февруари 1906“ – с. Скравена

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *