Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

76 г от разстрела на майор Томпсън и 12 партизани отбелязаха социалисти

76 години от разстрела на майор Уилям Франк Томпсън, шеф на Втората английска мисия в България, и още 12 антифашисти, се навършват днес – 10 юни 2020г.

По този повод кметът на село Литаково – Пешо Младенов и представители на партийната организация на БСП в Литаково поднесоха цветя на лобното им място  в местността „Рупата” над село Литаково. С кратка реч от Цветана Тодорова припомни подвига на майор Томпсън и загиналите с него партизани. Поради извънредното положение тази година социалисти не организираха традиционното възпоменателно тържество.

На 10 юни 1944 г на това място са разстреляни майор Франк Томпсън, сержант Ник Монро, ятаците Христо Гурбов от Ботевград и Лазар Стоянов от Скравена, и още 9 партизани от отрядите „Хр. Ботев” и „Васил Левски”.


В България Франк Томпсън е обявен за герой.На 29 юли 1946г. българското правителство го награждава посмъртно с два ордена” ЗА НАРОДНА СВОБОДА” и” ЗА ХРАБРОСТ”.
На 29 август 2013г. легендарната рок звезда Роджър Уотърс поднесе венец на гроба му.
По негово желание, усамотен 20 минути, отдаде почит към паметта на героя- антифашист, офицер от въоръжените сили на Великобритания и неговите български другари.




Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *