Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Над 260 седмокласници в община Ботевград писаха трансформиращ преразказ на матурата по БЕЛ (обновена)

284 ученици в седми клас на територията на община Ботевград днес подлежат на задължителна матура по БЕЛ. Това е броят им по списък, подаден в община Ботевград.

На Националното външно оценяване в ОУ „Н. Й. Вапцаров“ се явиха 109 ученици в 7- ми клас, в ОУ „Св.Кирил и Методий“- 48, в ППМГ“Акад. проф.д-р Асен Златаров“ – 28.

Учениците трябваше да пишат трансформиращ преразказ на непознат текст от името на литературен герой – из „Задача с много неизвестни“ – Братя Мормареви.

Общо за стрраната са се явили около 60 000 седмокласници на Националното външно оценяване по български език и литература. В Министерство на образованието и науката беше изтеглен вариант 1 на изпита, по който писаха учениците.

Зам.-министърът на образованието Таня Николова уточни, че 17 ученици са поставени под карантина, защото са контактни лица на заразени с коронавирус. Те ще имат възможност да се явят на изпита, но ще са в отделни стаи.

„Бяха взети всички необходими мерки за нормалното протичане на изпита. Училищата вече имат опита. Всички правила за дезинфекция са същите като при държавните зрелостни изпити. Здравето на учениците е много важно, така че сме разпоредили строга дезинфекция в училищата и медицински филтър на входа. Оставена е възможността за носене на маски, които са силно препоръчителни, но по време на изпита могат да бъдат махнати. Квесторите са предупредени и е проведен инструктаж”, посочи Николова.

На учениците бе измерена температурата при влизане в залите. Задължително трябваше да пишат с черно мастило.

Изпитът ще се проведе от 9.00 часа в 6 900 зали на 1 716 училища в страната при спазване на противоепидемичните мерки.

На 17 юни ще се проведе Националното външно оценяване на учениците от 7-ми клас по математика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *