Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Минималната работна заплата ще се договаря по професии

Край на минималната работна заплата за всички. От догодина тя ще се договаря по професии. За това се споразумяха държавата, бизнесът и синдикатите чрез споразумение за сътрудничество. И трите страни определиха споразумението като изключително важно, след като в края на всяка година възникваха спорове за това дали изобщо трябва да има минимална работна заплата. Сега предстои да се реши, какъв ще е механизмът, по който да се определят ставките за отделните професии. Амбицията е новите заплати да влязат от догодина.

На практика промяната означава, че ще има минимален праг, под който никой бранш няма да може да падне. Промяната е искана от години от работодателските организации.

„Един ИТ специалист въобще не се интересува какво е това 610 лева. Той си търси неговите 2000 лв. примерно и нагоре”, обясни Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Споразумението между държавата, бизнеса и синдикатите включва общо 40 мерки. По него се работи от месеци, но до подписването се стигна сега. Трите страни определиха тази стъпка като стратегически важна за следващото десетилетие. И заради кризата от коронавируса.

Източник: Nova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *