Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

На ход са жителите на Врачеш – за спасяване на старото училище

Официален отказ без основателни аргументи. Така кметът на община Ботевград, Иван Гавалюгов, определи днес за пореден път отказа за промяна предназначението на сградата на старото училище във Врачеш. Повече от 10 г сградата е с огромна опасност да се срути, няколко пъти дори горя, но до момента институциите не успяха да стигнат до общо решение, за да бъде спасена. Остава жителите на селото да проявят инициатива. А тя е подписка, в която ясно да аргументират необходимостта от укрепване и реновиране на старото училище. Две години въпросът не търпи развитие, при условие, че в момента в държавата текат програми за изграждане на социални домове. Такъв е и инвеститорският интерес към училището.

„Липсва всякаква необходимост от обучение на ученици в тази стара сграда и няма перспективи занапред деца да се обучават там“, каза кметът Гавалюгов. Този факт е общоизвестен дори на малките деца във Врачеш. Принципно обаче и голямото училище – „Отец Паисий“ едвам събира паралелките.

Да припомним, че Община Ботевград е получила до момента два отказа за промяна предназначението на сградата. Едното е на Регионалното управление по образование – София област, а другото е на министъра на образованието и науката – Красимир Вълчев. Неговият отказ пък е на база липса на становище на РУО. Според източник на  botevgrad. news общината е имала две разрешителни от 2007 и 2008 г, които обаче са със стара давност.

Промяната на Подробния устройствен план  е включвала разделянето на игрището на две, което е общинска собственост. По думите на кмета общината има намерение да продаде сградата с останалата час от парцела на инвеститор за изграждане на социален дом.

Становището на РУО било, че няма убедителни аргументи , че за в бъдеще селото няма да има потребност от тази сграда. „Това, че капацитетът на сегашното училище е 350 ученици, а в него реално се обучават 150, въобще не ги вълнува, както и че физическото състояние е лошо и има инвеститорски интерес за социална услуга, за каквато има изготвен проект в Скравена в бившата детска градина, която общината продаде. Такъв е и случая в дома за деца, лишени от родителска грижа, където проектът е на финален етап и има разрешително за строеж от общината“, каза кметът Гавалюгов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *