Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

На митинга на жителите на Зелин: АПИ обеща до 3 г поставяне на шумоизолиращи панели

Мирен протест „На щурм срещу шума на Зелин“ се състоя в събота на площад „Освобождение“ в Ботевград, от 11ч. На митинга присъства и Иван Досев – член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, както и на национални телевизии.

Цветина Петкова,  главен инициатор на кампания на жителите на Зелин срещу шума от магистрала „Хемус“ припомни хронологията на събитията. Преди години действията срещу шума са започнали от будни граждани, които са организирали подписка и редица срещи за спиране на шума.  След подписката не е имало никаква реакция от отговорните институции. Те заплашили с гражданско неподчинение и спиране на магистралата, но пак без резултат.  През 2016 г по сигнал на граждани Община Ботевград инициира възстановяване на подписката и намиране на решение на този въпрос. Затова миналата седмица инициативен комитет са се срещнали  с представители на АПИ ( директорът Георги Терзийски) и е обещано до края на годината да има възлагане на обществена поръчка и проектиране на шумоизолиращи съоръжения.

„Това е супер ,но е само едно от всичките обещания през последните 20 години. Аз и моя екип, с който организираме днешното събитие искаме да изразим много ясно послание. Първо промяната е в ход. Второ е много важно да кажем, че личният пример е много важен и поемането на първата стъпка е много важно. И макар днес тук да ви се струва, че не сме хиляди, всъщност  е много важно, че сме тука. След обещанията на АПИ, на които не вярваме, защото имаме достатъчно натрупан опит от години, днес тук сме, за да отправим ясно послание към човека в България, който решава – как, кога и кой да случва нещата. Това е Бойко Борисов и днес ние отправяме апел към него да се включи във вземането на решение, тъй като  от желанието на всички институции да съдействат, винаги се оказва, че няма средства – нещо, което често чуваме в България. Често го виждаме по медиите да казва как да бъдат разпределени средства за други неща. Затова ние не вярваме, и искаме конкретни срокове, с които да знаем кога започва инсталирането на шумоизолиращите съоръжения“, каза Цветина Петкова. По думите й РЗИ е констатирала два пъти завишени норми на шум над нормалните стойности.  Според нея темата за шума на Зелин е важна, защото вилната зона е на всички граждани и защото днес тази тема е важна, утре друга тема ще бъде важна. „Докато не се обединим, няма да има промяна. За да ни чуят явно трябва да се надигнем!, добави Цвети. Тя даде думата на кмета на Ботевград- Иван Гавалюгов да каже своето мнение по проблема.

„Община Ботевград застава твърдо зад желанията на хората. Зелин – това прекрасно място, което ни е дала природата, действително трябва да бъде едно приятно място за живеене, за отдих , за рекреация, за спорт. Ние всички изпитваме известни дефекти най-вее от завишения шум, включително и от вредните емисии, които излъчват автомобилите“., заяви градоначалникът. Има решение на този проблем според него и това са шумоизолиращи панели, които блокират шума, които са широкоразпространени в нашата страна. „За съжаление, когато се е изграждала магистралата, не е имало такива нормативни изисквания през 80-те години. Към днешна дата съм убеден, че ще има резултата, тъй като вече има съвременни нормативни изисквания“, заяви Гавалюгов. Той припомни пред гражданите и медиите, че подписката за шума в Зелин е започнала още през 2000г, а през 2016г се събраха над 200 подписа. Кметът посочи ,че е провел няколко срещи с различни представители на Агенция „Пътна инфраструктура“, където много често сменят изпълнителите и директорите. Налагало се е всеки нов директор да бъде запознат с проблема. „Единственото, което бе обещано, след около 10 писма, които имахме като кореспонденция, е през 2017 г , когато се е променяла някаква карта на шума в страната, вилна зона Зелин и участъка над Ботевград щял да бъде включен в нея и което щяло да даде основание агенцията да включи в своята дългосрочна програма решаването на този казус и монтирането на шумоизолиращите панели. За съжаление към този момент няма нищо конкретно. Единственото, което успяхме  да получим като информация , е ориентировъчната стойност на съоръженията. Да не е евтино, но не е нещо, което не може да си позволи държавата“, добави кметът Иван Гавалюгов. По думите му след срещите с АПИ станало ясно, че панелите ще струват близо 3 милиона лева и ще са с дължина между 1,5 и 1,8 км дължина от едната страна или общо около 3,5 км. „Имаме огромното желание и настояване този проблем да започне да се решава с конкретни мерки, а  не само  с принципни разговори и общи приказки“,  Каза още Гавалюгов. Според него този проблем ще има решение, само ако има постоянен граждански и административен контрол на общината. „Ако има само граждански контрол , нека да не го наречем натиск, нещата се случват много бавно и обикновено отиват в някоя папка, в някое дълбоко чекмедже на някой чиновник. Така, че аз вярвам, че днес това е първата конкретна стъпка и проява на гражданското общество на Ботевград и на живеещите в Зелин за решаването на този казус“, посочи кметът. Той припомни, че проблеми се решават навременно, като например случая с  интензивното движение по пътя за Врачеш на ТИР-ве, и само след няколко дни АПИ ремонтираха опасен пътен участък.

Не се знае по какъв начин държавата ще учреди право на построяване на велоалеята между Ботевград и Трудовец. Това сподели кметът пред гражданите – другият проблем, поставян многократно пред АПИ. „Там имаме една дългогодишна сага. С поредния разговор отново нямаме яснота,  как държавата като собственик на пътя, ще ни учреди право на ползване по законосъобразен начин. Ние не искаме пари. Ние имаме предвидено финансиране  от общинския бюджет и  проект , който е внесен в АПИ, за изграждане на велоалея . „Ние обмисляхме да заобиколим сервитута, дори да влезнем в частни имоти , след съответното разрешение и обезщетение на собствениците на тези имоти за велоалеята между Ботевград и Врачеш, която е межди 1 и 1,300 км“, съобщи кметът.

На митинга бе поставен въпроса и за липсващата маркировка на ремонтираното преди година пътно трасе между Ботевград и Врачеш. Присъстващият Иван Досев – член на УС на АПИ обеща да има до един месец такава. Той посочи, че миналата година на територията на общината, съвместно с Община Ботевград, са ремонтирани републикански пътища на стойност 16 милиона лева, от които 6 милиона лева са в урбанизирана територия.

„Аз искам да попитам, защо трябваше да се намесваме ние, за да се сложи маркировка, която би спасила много животи, защото липсата й би създала много ПТП-та и питам цените ли човешките животи?“, попита Цветина Петкова.

Иван Досев заяви, че е запознат с проблемите за шума в Зелин и за пътните трасета между Ботевград -Трудовец и Ботевград-Врачеш не от 20 г , а от една година и половина. „Бих казал, че през последните 4 г се работи по тях активно и не е само с обещания. От 2016 г по всеки един от проблемите, които се повдигнаха имаме  по няколко действия в посока те да се случат. От 2016 г, откакто е поето обещанието от някое предходно ръководство на агенцията да се погрижи за зоните, непосредствено разположени до републиканските пътища, са проведени процедурите за изпълнител на изготвянето на шумовите карти. Вилна зона Зелин е едно местата, което попада в зоните с завишено шумово натоварване“, заяви Доцев. По отношение на шума в Зелин той посочи, че преди 20 г трафикът по пътищата не е бил толкова голям. През 2020 г АПИ се стреми да работи интензивно по този казус за всички зони, които се нуждаят от шумозащита. Преди месец е стартирала първата процедура за поръчката за първите 4 зони. За съжаление обаче в.з. Зелин не попада сред тях. След разговори с управителя на Агенцията е взето решение в следващата поръчка, която ще стартира АПИ в близките няколко месеца да бъде включен в.з. Зелин. „Имаме желание това да стане час по-скоро  соен чрез бюджетни средства и чрез средства на оперативните програми“, подчерта Иван Доцев, който обеща в следващите 2- 3 години шумоизолиращите панели да бъдат монтирани край в.з. Зелин. „Надявам се да получа вашето разбиране. Ние в по-кратък срок трудно бихме се справили“, каза Досев.

За велоалеята до с. Трудовец Иван Досев потвърди, че има правно-административни спънки, които не позволяват на АПИ  да предостави терена на община Ботевград за нейното изграждане. Той посочи, че има подписано двустранно споразумение за велоялеята. „В момента се обсъждат възможностите по какъв точно ред бихме могли ние да предоставим терена“. Проектът за велоалеята Ботевград-Врачеш е внесен от общината миналата седмица, информира Досев. В рамките на месец-два да бъде предоставен съгласуван проект и да се предприемат действия от страна на община Ботевград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *