Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Kамерен оркестър „Митонисимо“ с диригент Огнян Митонов, ще изнесе концерт в НЧ„Хр.Ботев“ Ботевград

В Деня на музиката 1-ви октомври, виртуозният камерен оркестър „Митонисимо“ и неговите солисти под диригентството на Огнян Митонов, ще изнесе концерт в обновения голям салон на читалище „Хр.Ботев“ в Ботевград, с най-успешния си концерт от миналата година – „Венецианският майстор“ с музика на Вивалди.

Концертът е част от турнето на камерния оркестър в страната. Турнето дава възможност на публиката от по-малки градове да съпреживее вълшебната музика на Вивалди на живо, а и на столичани да избягат за няколко часа от София и да се потопят в една различна и красива атмосфера в прекрасните кътчета на България. Концерти се състояха вече на 19-ти септември в Белоградчик – Летен театър, на 21-ви в Ловеч – Средновековната крепост ,  на 22-ри на Амфитеатъра в Бобов дол.

Този музикален проект получи одобрение и подкрепа от Министерство на културата за разпространение в страната.

Програмата на концерта е изключително интересна и разнообразна. Тя представя творчеството на Вивалди от най-различни страни. Публиката ще има удоволствието да чуе „Четирите годишни времена“ по един по-нетрадиционен, атрактивен начин. Всяко едно от тях се изпълнява от различна солистка от оркестъра – Доротея Димитрова, Ефтима Евтимова, Смиляна Лозанова и Наталия Тодорова, оставяйки своя личен отпечатък  в интерпретацията и музикалната картина. Ще бъдат рецитирани и малко познатите сонети, предшестващи всеки сезон, написани от самия Вивалди. Вокалните солистки Гигрина Гиргинова – сопран  и Анита Дафинска – мецосопран ще изпълнят арии и дуети от опери, кантати, оратории и мотети на италианския майстор. Двете певици са едни от най-добрите изпълнителки на барок в България. Свежест и разнообразие в концерта внасят и изпълненията на диригента Огнян Митонов с кларинет на произведения, написани за предшественика на този инструмент – салмое. Оркестровите изпълнения включват увертюри и откъси от концерти за струнен оркестър.

Камерен оркестър „ Митонисимо“ е създаден през 2008 г.от диригента Огнян Митонов.  Той се състои е от ярки млади музикантки. Важна и интересна особеност на състава е това, че неговите оркестрантки са и солисти. Диригентът също често е солист в програмите. В изявите на оркестъра по уникален начин се съчетават ансамбловите и солистичните изяви,  инструменталното с вокалното изкуство, класиката със съвременни  произведения. Често в концертите на оркестъра участват като солисти изтъкнати оперни и оперетни певци, както и големи смесени хорове. Спецификата и разнообразието на програмите на оркестъра, както и интригуващия начин на поднасяне, скъсяващ дистанцията с публиката, прави състава интересен за  най-широк кръг слушатели.

Диригент, солист и композитор на състава е Огнян Митонов – музикант със сериозен творчески опит, включващ над 1200 спектакли и концерти в България и чужбина. Дългогодишен диригент на Музикалния театър в София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *