Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Започна новата сесия на Парламента, ГЕРБ и Обединени патриоти напуснаха залата

С кворум от 211 народни представители и с химните на България и Европейския съюз започна новата пленарна сесия на Народното събрание. От днес депутатите ще работят в изцяло реконструираната и обновена зала „Света София“ в сградата на бившия Партиен дом, където ще заседават занапред.

Напрежение на протеста в София, какво се случва

„Добре сме се събрали в новата сграда. Пред нас стои една голяма отговорност. Длъжни сме да чуваме мнението на другия, но през цялото време да използваме езика на разбирателството. В противен случай противопоставянето, езикът на омразата сред нас политиците ще се пренесе сред нашите сънародници, а това е опасно и пагубно“, каза в речта си при откриването на сесията председателят на парламента Цвета Караянчева.

Не тухлите, мраморът или бетонът определят качеството на един парламент, а духът на живите и работещите в него хора, каза тя.

„От днес Народното събрание се настани изцяло в новия си дом. Това преместване беше дълго обсъждане и трудно осъществено. Чисто емоционално за повечето от нас бе тъжна раздялата с историческата сграда на парламента“, посочи Караянчева. Тя отбеляза, че много граждани се вълнуват от това, че не е премахнат герба на Народна република България. „Въпреки това този символ ще бъде премахнат скоро.

След като председателят на парламента покани президента Румен Радев на трибуната, депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарната зала.

Няма друг път за излизане от кризата, освен оставката на правителството, това заяви президентът Румен Радев по време на обръщението си към депутатите и народа. „Уважаеми народни представители, бягството няма да ви спаси от позора. С това показвате, че истинският парламент е отвън“. С тези думи Румен Радев се обърна към депутатите от ГЕРБ, които го освиркаха преди неговото обръщение напуснаха Пленарната зала.

„За нас този парламент е делегитимиран и има една задача – машинно гласуване и разпускане, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация за новия политически сезон.

По думите й правителството е с изчерпано доверие и всеки ден оставането му на власт, задълбочава кризата.

Няма да участваме в съставянето на нов кабинет в какъвто и да е вариант в този парламент. Това каза председателят на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова в декларация за новия политически сезон, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„БСП за България“ няма да се възползваме от връчен мандат за съставяне на правителство в този парламент. „БСП за България“ няма да участваме в съставянето на нов кабинет, какъвто и да е вариант в този парламент. По една единствена причина – той е изчерпан“, каза още Нинова.

Започна новата сесия на Парламента (СНИМКИ)

„Призоваваме всички, протестиращите отвън, парламетарни и извън парламентарни партии, българските граждани да се обединим и да не допуснем и следващите избори да бъдат откраднати и фалшифицирани. Протестът няма да има смисъл, ако допуснем фалшификацията на изборите, на която сме били свидетели“, посочи още Нинова.

Източник: vesti.bg

1 коментар на “Започна новата сесия на Парламента, ГЕРБ и Обединени патриоти напуснаха залата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *