Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Литаково отбеляза 112-тата годишнина от Независимостта на България

На днешния ден преди 112 години българският народ отбелязва едно от най-значимите събития в българската история- Независимостта. Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември  1908 година в  старата столица Търново и по-конкретно в църквата  „Свети Четиридесет мъченици“, с манифест от  цар Фердинанд. Българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор, а българският княз приема титлата „цар“.  Съединената на 6 септември България, е обявена за независимо българско царство!

Българският народ обяви Съединението, провъзгласи Независимостта и премахна всички пречки. Успешно е това дело, което гарантира възхода и просперитета на страната ни. Колкото повече време минава, толкова повече този ден  придобива значене, не само като исторически факт, но и като голямо признание към великите българи . Днес из  цялата страна се провеждат тържествени церемонии.  Велико Търново, като домакин на празника,  организира възстановки  , свързани с тогавашните събития.

Литаково също отпразнува подобаващо празника, като всички бяха приканени да спазват противоепидемичните мерки.  Церемонията започна от 10:00ч. На центъра на селото самодейците от читалище „Светлина1900“ представиха кратка тържествена програма. Честването  на празника започна с информационен доклад, представен от водещата, г-жа Петрова. След което талантливите самодейци зарадваха  всички с прекрасни, български танци. Кметът на селото, г-н Пешо Младенов се обърна към всички свои съграждани.

„Съединението прави силата, а силата Независимостта! Днес денят на Независимостта трябва да се осмисли като средство и сила на съзидание за изграждане на свободна, демократична и просперираща България, а това зависи единствено и само от нас!  Да живее България! Да живее българският народ! Честит и благословен празник!

Участниците в празника бяха :  водещата, Тодорка Петрова , Литаковска духова музика, Танцов състав „ Литаковче“, Иванина Иванова и др. Тържеството завърши с традиционни български и кръшни хора, в които се включиха литаковци.

 Честит празник!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *