Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Младежи от Ботевград на среща с кмета Гавалюгов определиха конфигурацията на бъдещата скейт зона

Кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов днес  проведе среща с представители на скейтбордизма в Ботевград. Целта на срещата бе утвърждаване на окончателен вариант на оборудването за скейт зоната. Най-опитните скейтбордисти Мартин Бонов, Кристиан Димитров и Николай Вълков проведоха консултация с Мирослав Бонев от фирмата, която предлага съоръженията – „Азимот Спорт“. Те изложиха  предпочитанията си за новата спортна площадка, на която ще бъдат монтирани скейт-съоръженията.

Площадката е с леко неправилна форма, с няколко чупки и лампа по средата, което изисква внимателен подбор на уредите, заяви Кристиан Димитров. На срещата  момчетата избраха от каталога на фирма „Азимот Спорт“  10 уреда, които желаят да бъдат наредени в подходящ за тях ред. Те  изложиха предпочитанията си за конфигурация на съоръженията, която трябва да включва пирамида, халф пайп, куотър пайп- 4 броя, две банки, рейл – 1 бр, комбиниран фън бокс (комбинация от няколко уреда), мини рампа.

Как се заражда идеята за скейт зона в Ботевград? На този въпрос кметът Иван Гавалюгов отговори така:

„Това не е наше екстравагантно хрумване. В проекта за реконструкция на Градския парк е предвидена скейт зона, без конфигурация, тъй като искахме младежите да участват пряко в избора на съоръжения и тяхното разположение. Градският парк е със сериозен потенциал от гледна точка на възможности за отдих и спорт – от най-малки до най-големи. Виждам хора, които правят кросове в парка, правят различни упражнения. Това е целта в крайна сметка. С двете нови спортни площадки Градският парк ще стане едно още по-привлекателно място с новата детска и спортна площадка. Ще го видим в  края на годината“, сподели кметът.

По думите му след избора на съоръженията ще стартира процедура по избор на изпълнител на фирма за доставка на съоръженията по Закона за обществените поръчки. Това ще стане в средата на октомври. Обществената поръчка ще бъде обявена до 30 хил. лв, а допустимият размер на стойността на уредите ще е от 100 до 150 хил.лв. Съоръженията имат определени изисквания за сигурност, каза още кметът.

Да припомним, че на 17 септември в сградата на общинската администрация кметът покани младежите и децата, активно занимаващи се със скейтбордизъм, на обществено обсъждане за скейт зоната. Предложени бяха няколко примерни варианта от страна на общинското ръководство, с идеята младежите да се ориентират в желанията си. По предварителни прогнози площадката ще е оборудвана и готова за експлоатация в средата на ноември 2020г. Доставката ще отнеме между 2 и 3 седмици. В началото на октомври предстои провеждане на извънредна сесия, на която да бъдат гласувани средствата за скейт зоната, тъй като такива в Бюджет 2020 няма. „Имаме средства, предвидени за строително-ремонтната дейност в парка, за въжения парк и за детските съоръжения, които вече са поръчани и в началото на октомври ще бъдат доставени“, съобщи кметът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *