Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Водоподаването в Ботевград бе спряно поради авария на ул. „Ал. Стамболийски“

Водоподаването в Ботевград бе спряно поради авария на ул. „Александър Стамболийски“. „ВиК“ започнаха дейности по отстраняванято й тази сутрин.

Установено е, че аварията е възникнала вследствие пропукването на стара етернитова тръба ф 150. Авариралата тръба е в близост до връзката с новия централен водопреносен пръстен. Възможно е аварията да е възникнала вследствие на вибрации, създадени при технологията на работа по възстановяване на асфалтовата настилка в района, тъй като тръбата се намира на много малка дълбочина – по-малко от 1 метър.

„Авариралата тръба е част от стария водопровод. Най-вероятно аварията възникнала при възстановителни дейности на асфалтовата настилка, които се извършват на кръстовището на бул. „Цар Освободител“ и ул. „Александър Стамоблийски“. В резултат на валирането на новия асфалт и вибрациите, които се използват като начин и технология за уплътняване на горния слой, се оказало, че старият етернит ф150 се е пропукал близо до връзката му с новия централен водопреносен пръстен. Установено е, че аварията е възникнала вследствие пропукването на стара етернитова тръба ф 150, тъй като тя се намира на много малка дълбочина – по-малко от 1 метър, обясни кметът Иван Гавалюгов.

Гражданите, обаче, се питат защо водоподованато бе спряно в целия глад, а не само в този район. „ВиК спряха водоснабдяване в целия града. Тук вече се повявява въпросът: защо не се реагира със спиране на кранове, които са налични? Въпросът трябва да се отнесе към ВиК, но аз съм поел личен ангажимент, че няма да прехвърлям топката към ВиК дружеството, както често се случва в нашата страна, макар че то е оператор на мрежата. За съжаление все още не познават добре това, което е изградено. Към момента водата е спряна само в района, където е аварията, слад като тази сутрин екипът на ВиК установи с кои кранове могат да ограничават водата в определения участък“, каза г-н Гавалюгов.

„Преди 3 седмици имахме среща с държавния ВиК оператор. Потвърдиха, че са им предадени монтажни схеми и схеми от фирмата извършила подмяната на централния водопреносен пръстен. Идеята е при възникнала авария да могат да ограничават водоснабдяването само в дадения район, за да бъдат максимално минимизирани неудобствата за жителите на Ботевград. Аз лично ще настоявам в бъдеще да се реагира точно по този начин и да се ограничава водоподаването само в определен район с подходящите кранове. Не казвам това, за да обвинявам някого, а за да обясня причината за прекъснатото водоподаване в целия град“, каза кметът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *