Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Проф.чл.кор. Стоян Михайлов навърши 90-годишен юбилей

Проф. член-кореспондент на БАН Стоян Михайлов днес навърши 90 години. По повод бележития юбилей професорът получи многобройни поздравления от свои приятели, колеги и съмишленици.

Роден е на 6 октомври 1930 година в Скравена. Той е съосновател и сред ръководителите на института по социология на Българската академия на науките, депутат е в седмото Велико народно събрание.

По повод 90-годишния си юбилей проф. Михайлов получи поздравителен адрес от Българска академия на науките. Поздравителният адрес е изпратен от Юлиан Ревалски – председател на БАН. В него Ревалски изразява удоволствието си от това, че проф. Михайлов един талантлив български учен-философ, с конкретни приноси за развитието на социологическата наука в България. Публикуваме текста на Поздравителния адрес:

„Уважаеми проф. член-кореспомндент Стоян Михайлов, във Вашите научни трудове Вие разработвате проблемите на противопоставянето между умственя и физическия труд, осмисляте и обобщавате опита на империчните социологически изследвания, като разкривате тяхната природа и методологическа основа за провеждането им. Автор сте на редица социологически книги, брошури, стотици студии, теоретични статии в наши и чуждестранни издания. Под ваше ръководство са защитени значителен брой дисертационни трудове и дипломни работи, дългогодишна е вашата преподавателска дейност в Софийски университет, както и научно-административната Ви дейност в БАН: научен секретар на Института по философия, заместник директор и директор на Института по социология, ръководител на Секция „Социология на социалното управление“ в Института по социология на БАН, директор на единния Център по философия и социология при БАН и др. Вие сте отделяли значително време и на научно- организационна дейност, като сте участвали в много конференции, симпозиуми, семинари и конгреси в България и чужбина. За реалните ви приноси в социологическата наука през 1983 бяхте избран за Член-кореспондент на БАН. Уважаеми член-кореспондент Михайлов от сърце Ви желая много здраве и бодрост.“

Академик Юлиан Ревалски – председател на бан и на САЧК.

Да поздравят днес проф. Михайлов в родния му дом го посетиха дипломатът Румен Сербезов – български посланик в Япония и политически деец, академик Константин Косев – историк, академик Александър Александров – лесовъд и бивш министър на околната среда и юристът проф. Васил Мръчков, както и представители на Общински съвет на БСП – Ботевград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *