Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

„За“ и „против“ скейт зоната в Ботевград: 16 съветници подкрепиха, 6-ма се въздържаха

На провелото се извънредно заседание на Общински съвет-Ботевград, на 13 октомври 2020г, бяха гласувани финансови средства до 160 475 лв от собствени приходи на Община Ботевград за доставка и монтаж на скейтборд елементи TIP TIPTAP BASE+ в Градския парк  на Ботевград. Шестнадесет съветници подкрепиха Докладната записка, шест се въздържаха.

В началото на дебатите кметът на общината Иван Гавалюгов изтъкна, че проектът по реконструкцията на Градския парк е реализиран на 99,99%, но средства за спортното скейт съоръжение не са предвидени. „След предварително проучване и разговори с младежите , спортуващи скейт, се стигна до конфигурацията, която те желаят. Считам, че това съоръжение е нужно за децата на Ботевград. То може да се ползва не само от скейтбордисти, но и от използващите ролери, тротинетки и колела. Знам, че има дискусия, дали това е най-належащият разход, който общината трябва да направи, но мисля , че дължим на нашите деца една модерна, интересна, забавна, развиваща физически умения зона. Тя не е най-модерното и сложно съоръжение, но е за деца и младежи, които са начинаещи в тази област или са на едно средно добро ниво“, мотивира се Гавалюгов.

Пръв думата взе в последвалата дискусия д-р Георги Канзов, общински съветник от ПП ГЕРБ. Той постави няколко въпроса. „ С въпросната сума увеличава ли се разходната част на бюджета или бюджетът се преструктурира, и кои части от бюджета ще отпаднат за сметка на въпросните скейт елементи?“, попита д-р Канзов. Кметът Гавалюгов отговори, че в Докладната записка е записано, че финансирането ще бъде от собствени приходи на общината. Той заяви,  че на следващата сесия съветниците ще узнаят, кои разходи от бюджета ще отпаднат, за сметка на този, които няма да могат да бъдат реализирани по обективни причини.

„В нарушение на чл. 128 от Закона за публичните финанси сте, който не предвижда увеличаване на разходите през годината след гласуван бюджет, а  съгласно чл.125, ал.1, т.2 вие сте задължен да предложите преструктурирате разходите, преди гласуване на въпросните средства“, каза д-р Канзов.

„Считам, че излязохте от контекста на някои членове от закона. Това е ваше виждане, така че съветниците ще преценят“, отговори кметът Гавалюгов.

Общинският съветник Георги Георгиев  заяви, че не е необходимо да се прави чак толкова голям дебат, когато става дума за бъдещите поколения. „Като слушам как се заплитат нещата, като че ли се връщаме назад, преди 6-7 години, когато започнахме да правим Ледената пързалка. А, защо да няма това съоръжение в парка?! Убеден съм, че то ще бъде прието позитивно от децата на Ботевград“, каза Георгиев. Според него друг е въпросът дали ще се създаде необходимата организация да се съхрани съоръжението. Той заяви, че ще подкрепи докладната записка и не вижда никакво нарушение на закона.

Общинският съветник Кирил Руневски от ПП ГЕРБ посочи, че не е против изграждането на скейт зоната, но попита кмета Гавалюгов , не е ли редно да се обяви обществена поръчка в предвид на голямата сума за доставка на съоръжението и да се търси една по-ниска цена. „Запознат съм с аналогични площадки, изградени в Дупница и Сливен, които са със същата площ. Там цените са в пъти по-малки от предложените от вас тук“. Кметът Иван Гавалюгов не отрече, че ще бъде обявена обществена поръчка, но по отношение на цената, той посочи, че след „пазарно проучване и разговор с ползвателите, познаващи много добре материята , направихме конфигурацията от каталог на естонска фирма и е съобразена с изискванията за отстояние“, каза в отговор кметът.

Адв. Георги Донков попита кмета това последна сума ли е за въпросната площадка или ще има допълнителни средства за проектиране, осветление, какъв е въпросът с настилката. Вторият въпрос бе за останалите съоръжения – въжен парк и фитнес на открито общината кандидаатвала ли е за финансиране по някой проект?  Третият му въпрос бе свързан дали на 400 кв.м , колкото е големината на площадката , ще могат ли да се поберат 11 съоръжения. „Ако се натрупат толкова много съоръжения на такава малка площ, дали е безопасно за ползвателите?“. На следващо място адв. Донков попита, дали не е удачно по последния въпрос да се направи допълнителна консултация.

Кметът за трети път заяви, че проектът е проверен и , че съоръженията се конфигурират в площадката по размери и видове, на обща площ около 450 кв.м. „Това е оптималният вариант, съобразен вече с изискванията за приземяване , съобразена и е от гледна точка на безопасност.“ Що се отнася до цената на съоръженията, тя касае преди всичко тяхната функционалност, а не брой. По отношения на това дали това са последните средства за скейт зоната, кметът заяви,  че са последни. „Тъй като в строителния проект за реконструкция на градския парк – етап 4 беше предвидено изграждане на настилка, без доставка и монтаж на съоръженията, които са специализирани, се обърнахме се към потребителите, тъй като искахме в максимална степен да задоволим техните потребности. Настилката е от шлайфан бетон с фибри и топинг, съобразно техническите изисквания. По отношение на съоръженията на въжения парк и детската площадка, те вече са поръчани и за тях няма да се гласуват допълнително средства, тъй като в бюджета на общината в началото на годината има една обща сума за изграждане на етап 3 и 4 и те попадат в нея“, отговори кметът. Дали общината е кандидатствала за финансиране по проект – на този въпрос Гавалюгов отговори, че вече 4 години общината кандидатства за средства с постановления на Министерски съвет, но такива не са й отпускани. Вместо това са изградени детски площадки по програми на Министерството на околната среда и водите и по линия ПУДДОС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *