Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

102 ТОЧКИ И УДАРНО НАЧАЛО ЗА БАЛКАН В НБЛ

Балкан започна ударно сезон 2020/21 в НБЛ! Шампионите от Ботевград победиха като гост Спартак Плевен със 102-61 в първия си официален мач от българското първенство. Мачът бе част от 2 кръг на НБЛ, след като първата среща на ботевградчани бе отложена заради случаи на коронавирус в тима на Черноморец.

Тимът, воден от Йовица Арсич, поведе със 17 точки на полувреме, а ударна серия от 15-0 в началото на второто полувреме вдигна разликата на 30 и отказа съперника рано в мача. До края разликата продължи да нараства след много силна игра на нашите както в защита, така и нападение.

Първи кош за мъжкия отбор на Балкан в официален мач вкара и 16-годишният Илиян Пищиков, който тази година официално е част от тима на Йовица Арсич. В двубоя се включи и юношата Николай Иванов, който също се разписа за успеха. Срещата пропуснаха Денислав Вутев и Станимир Маринов, които са с леки контузии. 

В следващия кръг Балкан приема в Ботевград Берое в дербито от 3 кръг на НБЛ. Мачът е на 26 октомври (понеделник) от 19:00 часа в “Арена Ботевград” и ще бъде отново в ефира на Макс Спорт 2. 

Балкан поведе с 3 точки след първия период след оспорвана първа четвърт с няколко обрата. Давонтей Джордан бе в основата за добрата игра на нашите след като вкара 13 от първите 15 точки на тима. Втората част започна с две тройки на Балкан, дело на Крис Минков и Митко Димитров, които качиха аванса на 8 точки при 18-26. Спартак подобри игра и след тройка на Тодоров и кош на Любен Пасков, който бе оставен сам на пробив, домакините стопиха почти изцяло аванса на Балкан до 1 при 27-28. За по-малко от минута Балкан отново поведе със 7 в средата на периода след серия 10-2. Домакините пропуснаха няколко пъти, а Балкан увеличи до 9 на два пъти след две мощни забивки на Ейджи и Грозев, който се откъсна сам на бърза атака. Малко преди почивката последва и най-голямата преднина за Балкан от 14 точки при 31-45 след тройка на Аврамов и два успешни фаула на Димитров. Така на почивката нашите запазиха добрия ритъм и поведоха и с най-голямата разлика в мача до момента от 16 при 33-49. 

Балкан започна второто полувреме със серия 15-0 и само в първите 4 минути на частта покачи аванс близо до 30. Спартак нямаше отговор в защита и нападение и шампионите запазиха солидна разлика през цялата четвърт. Така двата тима започнаха последния период с 30+ преднина за ботевградския тим. И последната част започна тежко за домакините със серия 14-2 за Балкан, който играеше много силно и в защита. Така разликата мина 40 точки още в началото на последния период до края мачът се доиграваше. Наставникът на ботевградчани даде шанс и на най-младият играч в състава на “зелените” този сезон – 16-годишният талант Илиян Пищиков,  който се възползва по-най-добрия начин, отбелязвайки и първия си кош, тройка, малко след като влезе в игра. До края мачът се доиграваше в същото темпо, а шанс да играят получиха всички в състава на „зелените“.

Балкан успя да вкара 25 точки само от грешки на съперника срещу 7 на Спартак от този показател.

Давонтей Джордан бе най-резултатен за успеха с 18 точки, 7/9 от средно разстояние (77%), а Тауан Ейджи завърши с дабъл-дабъл от 17 точки и 14 борби. По 16 точки вкараха Крис Минков, който бе 5/7 от тройката (71%) и Николай Грозев, който овладя и 8 борби и направи 5 асистенции. Капитанът Митко Димитров завърши с 12 точки, 4 борби и 4 асистенции за първата победа в НБЛ. 

За Спартак Плевен най-резултатен с 19 точки за 40 минутив  игра бе Николай Маринов, а 11 вкара Тодор Тодоров. Димитър Маринчешки овладя 11 борби и вкара 6 точки отново без смяна.

Източник: balkan-basket.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *