Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

По инициатива на Марияна Николова Министерството на туризма стана директен бенефициент по програмата за европейско финансиране

Заявления за помощта от 10 млн. лв. по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“ /ОПИК/ са подали 840 туроператори и туристически агенти, съобщиха от Министерството на туризма. Бюджетът на всички постъпили предложения е за над 64,131 млн. лв.

Срокът, в който всички крайни потребители можеха да подават своите заявления за европейско финансиране, изтече на 20 октомври.

Предстои предложенията да бъдат разгледани. В рамките на процедурата всеки от кандидатите имаше право да заяви в проектното предложение стойност до 10 на сто от оборота за 2019 г., но не повече от прага на de minimis от 200 000 евро, или 391 166 лева, напомнят от ведомството.

Целта на проекта е да се осигури оперативен капитал за справяне с последиците от COVID-19 кризата за български микро-, малки и средни предприятия, извършващи туроператорска и/или туристическа агентска дейност по Закона за туризма.

Подаването на проектните предложения се извършваше изцяло по електронен път, чрез попълване на опростен уеб базиран формуляр за кандидатстване чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020).

По инициатива на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова Министерството на туризма стана директен бенефициент по програмата за европейско финансиране, се изтъква в прессъобщението.

След проведени срещи и преговори с браншовите организации и Министерство на икономиката бе подписано споразумение за предоставяне на европейско финансиране в подкрепа на туристическия бранш.

Средствата следва да бъдат използвани за покриване на текущите нужди на кандидатите и извършване на разходи за оперативен капитал, чиято стойност се калкулира в стойността на предоставяната туроператорска/туристическа агентска услуга.

Източник: dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *