Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Милен Велчев за Бюджет’2021: Не завиждам на следващия финансов министър!

Следващите правителства няма да имат голям избор и ще трябва да продължат тези разходи. Не завиждам на следващия финансов министър, защото той ще трябва да предложи редица непопулярни мерки за излизане от тази дългова спирала.
Това заяви в ефира на БТВ бившият финансов министър Милен Велчев (2001-2005) по повод проекта за бюджет 2021 г.

Той очерта редица грешки в разчетите за държавните разходи. Една от тях според него са предвидените детски надбавки.

Разпростират се над всички семейства, независимо от тяхната нужда. Тези пари трябва да са предназначени за нуждаещите се. Моят син не виждам защо трябва да се подпомага. Много хора няма да оценят този редовен разход, който държавата ще направи. Въпреки че правителството подчертава, че това е временна мярка, аз нямам основание да смятам, че което и да е правителство след това няма да може да устои на исканията за удължаване на мярката във времето“, коментира Велчев.

Той заяви, че има основания да се смята, че този проект за бюджет е предизборен, както твърдят и редица други икономисти.

„От друга страна – опитът показва, че подобни предизборни извънредни харчове, особено в социалната област, не носят резултати“, категоричен беше Велчев. И припомни увеличаването на пенсиите в края на правителствата на Иван Костов и на Сергей Станишев.

По повод на предвиденото увеличение на пенсиите, Милен Вечлев каза:

Предстои да видим с увеличението на пенсиите какви мини ще се заложат за следващото правителство. Такава голяма система трудно може да бъде взривена, но начинът, по който се предлага това увеличение на пенсиите търпи значителни критики.“

Според Милен Велчев различното процентно увеличение на минималната и максималната пенсия ще доведе до липса на мотивация работещите да се осигуряват – нещо, което посочиха и други критици на проектобюджета за догодина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *