Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Стартира традиционната акция на полицията „ЗИМА“

По традиция и тази година акцията е разделена в три основни кампании

Първа част от 01.11.2020 г. до 10.11.2020 г. –“С безопасно пътно превозно средство през зимата“, насочена към водачите на ППС – велосипеди, превозни средства (ПС) с животинска тяга и др.

Втора част от 11.11.2020 г. до 20.11.2020 г. –“Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“, насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците. В този период е и Световния ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия – 15 ноември 2020 г., който по традиция ще се отбележи и в храмовете на всички официални религии в областта.

Трета част от 21.11.2020 г. до 30.11.2020 г. –“Безопасно шофиране през зимата“, насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците.

За времето на провеждане на акцията ще се извърши оглед за състоянието на пътните настилки, вертикалната сигнализация, хоризонталната маркировка и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност за ПТП. При необходимост ще се изготвят предписания до стопаните на пътя.

На територията на 12-те районни управления към ОДМВР-София ще бъдат проведени специализирани полицейски операции със съответна насоченост.

В периода, обхващащ първата част на кампанията, работата на пътните полицаи ще бъде насочена основно към превенция над поведението на велосипеди, ПС с животинска тяга и др. При регистрация и пререгистрация на ППС ще се извършва проверка на  светлините за изправност и съответствие с нормативните изисквания.

Местните власти съвместно със служители на Пътна полиция ще извършват проверки за наличие на регистрация, както и за изправността на светлинната и светлоотразителната сигнализация на ППС с животинска тяга и на малогабаритната селскостопанска техника. Проверките в това направление ще продължат и след приключване на акцията. Ще се следи за спазване на въведените ограничения за движение на велосипеди, ПС с животинска тяга и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от тях от републиканската пътна мрежа; ще се взима отношение спрямо водачите при установяване на движещи се ППС без необходимото оборудване, както и при установяване на велосипедисти, неизползващи светлоотразителна жилетка при движение извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост.

През втората част от кампанията дейността на пътните полицаи ще  бъде насочена към превенция над поведението на пешеходците, както и над водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците. В този период ще се извършва активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване от водачите предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. При установяване на нарушения ще бъдат налагани ефективни санкции.  Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието (при сумрак или на неосветени или слабо осветени участъци), движещи се неправилно особено извън населените места.

Ще бъде осъществяван превантивен контрол и над пешеходци, които показват явно намерение да пресекат неправилно, като полицейските органи ще взимат отношение на място и ще указват кое е правилното поведение.

В третата част от кампанията дейността на Пътна полиция ще бъде насочена основно към контрол над техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи и над поведението на водачите на ППС, в т.ч. и спрямо пешеходците.

ЗИМАТА Е БЕЗОПАСНА, КОГАТО СИ ГОТОВ ЗА НЕЯ!

За изправността

∙Провери изправността на спирачната система (чл. 139, ал. 1, т. 1 от ЗДвП)

∙Провери и поддържай чисти, видими, регулирани и в изправност фаровете, стоповете, габаритите, мигачите (чл. 100, ал. 4, т. 2 от ЗДвП)

∙Провери оборудването на 3- или 4-колесното МПС за обезопасителен триъгълник, аптечка, пожарогасител, светлоотразителна жилетка (чл. 139, ал. 2, т. 1 – 4 от ЗДвП)

Принудителни административни мерки:

Когато пътното превозно средство е технически неизправно, то временно се спира от движение до отстраняване на неизправността (чл. 171, т. 2, б. „а“ от ЗДвП)

При управление на технически неизправно ППС глобата е:

50 лв. – при констатирани незначителни неизправности

200 лв. – при констатирани значителни неизправности

500 лв. – при констатирани опасни неизправности (Чл. 179, ал. 6 от ЗДвП, нова, ДВ, бр. 2 от 2018 г., в сила от 20.05.2018 г.)

За гумите

∙Смени гумите със зимни или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм (отнася се за периода 15 ноември – 1 март) (чл. 139, ал. 1, т. 4 от ЗДвП)

∙Не се движи с пътно превозно средство, чиито гуми имат разкъсвания

  Глобата е 50 лв. (чл. 183, ал. 4, т. 5 от ЗДвП)

∙Гумите с шипове са забранени (чл. 9, ал. 1 от ЗДвП)

∙Вериги за сняг се използват само когато пътните условия изискват това (чл. 9, ал. 1 от ЗДвП)

  Глобата е 20 лв. (чл. 185 от ЗДвП)

За поддръжката

∙Напълни резервоарчето с незамръзваща течност за чистачки

∙Провери изправността на чистачките и подмени перата. Предстоят мъгли, слани, дъжд и сняг

∙Смени водата с антифриз

∙Провери работи ли парното

За сигурността  

∙Постави в багажника вериги за сняг, въже за теглене

∙Не подценявай образувалите се локви – под тях се крие дупка или аквапланинг

∙При попадане в аквапланинг не използвай спирачка, а отнеми от газта и задръж здраво волана, не променяй посоката на движение

За съобразителността

∙Винаги се осведомявай за прогнозата за времето и за ремонти по маршрута си на движение

∙Излез от вкъщи десетина минути по-рано, за да подготвиш автомобила си за път

∙За планиран дълъг път зареди гориво, телефона, храна и вода, вземи топли дрехи и одеяло

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *