Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Скандален случай: 72-годишен мъж с COVID -19 почина в болницата в Своге, след откази в София

Скандален случай на поредната отказана хоспитализация в София. Дъщерята на 72-годишен мъж с коронавирус разказа как с линейка ходели по мъките в София, след отказ да го настанят, и накрая стигнали до болницата Своге, където баща й починал.Тяхното Ковид отделение няма лекар, само две сестри. Там състоянието му се влошава и той умира. В местното лечебно заведение няма кой да го реанимира. Такива специалисти липсват.

Кошмарни 48 часа е преживяло семейството в търсене на свободни легла в столицата.

Разказът е на Мария Тенчева, която въпреки всичко пред Btv не обвини лекарите, но не може да проумее защо системата не работи.

Имаше две впечатляващи реплики от нейна страна: „Може би трябваше да излъжа, че баща ми не е с коронавирус“ и „Моята грешка беше, че го подложих на цялото това изпитание в тежкото състояние, в което беше“.

В края на разказа си тя призова всички да не неглижират COVID-19.

„Татко беше на санаториум в Павел Баня. На 72 г. беше и винаги е бил активен и работеше до последно. Нямаше други заболявания.“, започна разказа си Мария.

Във вторник той не се почивствал добре и отишълл с талон от личен лекар във ВМА за PCR тест… „но е имало страшно много хора и той не е успял да дочака на опашката“.

„Отива в сряда, правят му PCR тест и му казват – утре ще ви се обадим за резултата, ако е положителен. Ако не е, няма да ви звъним, живейте си спокойно. Преслушали са му гърдите и са му казали, че няма проблем с дробовете“, разказа още тя и добавя, че му предписват „Сумамед“ – антибиотикът, който се дава за COVID-19 и го изпращат вкъщи.

„В четвъртък започнах да търся контакти, за да разбера резултата от PCR и разбрах, че е положителен. В петък към 11 ч. извиках линейка, започнах да чакам пред блока, но не влязох при баща ми. Търсих защитно облекло по аптеките, но не намерих.

Линейката дойде в 19:30 ч. Баща ми беше със сатурация 75, което позволява да се борим за живота му. След това отидохме в Националното координационно звено, но там казаха, че няма места никъде и не могат да ни приемат“, разказа Мария Тенчева.

Тя разказа, че още в линейката на Спешна помощ екипът й е казал, че е безмислено да качват баща й в линейката, защото няма къде да го закарат за прием.

Върнали ги до дома им, но тя отказала да освободи линейката: „Реших да изчакам малко, защото си дадох сметка, че не могат да го изхвърлят на тротоара. Казах им, че ако не намерят място, ще спи в линейката, защото там е по-безопасно за него.“

„Извикаха полиция, за да освободя линейката, аз го качих в колата си, за да го заведа някъде“, продължи разказът й.

Запонала да търси свободни легла. „Аз не съм човек без контакти“, подчерта Мария. В частна столична болница обаче също отказват да приемат баща й.

„Отидох в „Пирогов“, в Спешното не ме приеха, защото били под карантина, след това отидохме в „Токуда“, където също отказаха. Той вече беше в състояние, в което не можеше да се движи“, разказва жената.

„Единственият въпрос беше с COVID ли е и аз сега си давам сметка, че може би трябваше да излъжа, че не е с COVID“, призна с огорчение Мария.

Прибират се вкъщи и на следващия ден тя отново звъни, като моли да изпратят поне оборудвана линейка, за да може да му се даде кислород. „Изпратиха линейка след три часа. Момчетата, които дойдоха, бяха изключително любезни и се бореха до край да намерят място за баща ми“, разказва дъщерята на болния.

Мария разбира, че в „Света Анна“ има едно място за прием. Когато отиват там с линейката обаче хоспитализацията е отказана, а чакали 3 часа.

„Отказаха да ни приемат, но не подписаха и протокола на линейката, че отказват“, твърди Мария.

Семейството на Мария разбира, че може да закара баща си в Своге. Вдигат се и тръгват натам. Разбират обаче, че всъщност там нямат реанимация и апарат за обдишване!?

„Отиваме в Своге, там няма реаниция. То не беше и чак толкова мое решението, колкото на лекарите. „

„Въобще някакъв пълен абсурд“, заключи Мария и добавя: поне беше под медицински грижи.

„Заведох го на място, където беше безмислено. Не успях да направя нищо за него. Продължих да търся реанимация за баща си до последния му дъх, но не успях да направя нищо за него. Той имаше дух да се бори, но аз го изправих срещу тази действителност, която буквално го съсипа психически“, разказва с голямо огорчение Мария.

Накрая тя призова: „Погрижете се за себе си. Не става въпрос за страх. В момента просто ситуацията изглежда ужасяваща!“. Д-р Маджаров: Спешната помощ трябва всяка сутрин да докладва за отказани хоспитализации и да има наказани.

Източник: epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *