Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Експерименталната ваксина на Pfizer е показала над 90% ефективност срещу Ковид-19

Kомпанията „Пфайзер“ (Pfizer) съобщи днес, че експерименталната ѝ ваксина е показала над 90% ефективност в предотвратяване заразяването с новия коронавирус.

Заключението се основава на данни от голямо проучване, а първите коментари са, че това е голяма победа в битката с COVID-19, отнел живота на над 1 млн. души по света и парализирал нормалния живот и икономиките.

Днес е страхотен ден за науката и човечеството“, заяви Албърт Бурла, президент и изпълнителен директор на „Пфайзер“. „Наближаваме много важния момент в програмата ни за разработване на ваксина в момент, когато светът най-много се нуждае от нея, броят на заразени поставя нови рекорди, болниците наближават запълване на капацитета си и икономиките опитват отново да се отворят“, се казва още в официалното съобщение, цитирано от „Ройтерс“. 

В него се посочва, че разрешението в САЩ ще е за ваксиниране на хората между 16 и 85 години. Такова разрешение се издава, ако се съберат данни в поне 2-месечно изпитание и от около половината от включените 44 000 участници. Очаква се те да са налични в края на ноември. Food and Drug Administration в САЩ е поставила праг от 50% ефективност за одобряване на ваксина за коронавируса. 

Почти във възторг съм“, възкликна Бил Грубер, един от водещите учени на Pfizer за ваксини. „Това е велик ден за общественото здравеопазване и за потенциала всички да се измъкнем от ситуацията, в която сме.“ 

Разработката е съвместно с германския партньор BioNTech SE и е първата, показала успех в мащабно клинично изпитание на ваксина. Досега не сме открили сериозни странични ефекти и последици за безопасността, казват двете компании. По-късно този месец те ще поискат лицензиране от американския фармацевтичен регулатор.

Компанията казва, че предварителният анализ е проведен сред 94 доброволци, на които ваксината е приложена под формата на две дози в рамките на 3 седмици. Не се съобщава колко от ваксинираните са се разболели, но твърдението за над 90% ефективност би трябвало да означава, че те не са повече от 8 души. За да докаже убедително ефективността на защита, Pfizer ще продължи тестовете, докато има 164 случая на заразени сред участниците. Грубер казва, че това може да се случи в началото на декември. 

Източник: epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *