Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Пуснаха първите 17 километра от магистрала „Европа“, в отсечката Драгоман-Сливница

Готов е първият 17-километров участък от магистрала „Европа“ между Драгоман и Сливница. Инвестицията е за 117,3 млн. лв. и е от републиканския бюджет, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Строителните работи са завършили половин година по-рано от предвиденото по договор и шофьорите вече преминават по него. Отсечката е с по две ленти за движение в посока и лента за аварийно спиране.

Съоръженията по трасето са общо 11 – 5 подлеза, 5 надлеза и мост над р. Сливнишка при 30-ти км, както и 7 площадки за отдих и принудително спиране и армонасипни стени. Изградени са и два пътни възела – „Сливница 1“ и „Сливница 2“.

Отсечката е част от основната трансевропейска транспортна мрежа. Трасето е по направлението Лондон – Будапеща – Белград – София – Пловдив – Истанбул – Калкута и е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния изток.

Магистрала „Европа“ между ГКПП „Калотина“ и Софийският околовръстен път е с дължина 48 км и изграждането й е разделено на три части – от ГКПП „Калотина“ до Драгоман, от Драгоман до Сливница и от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента.

В момента продължава строителството на 14,5 км от ГКПП „Калотина“ до Драгоман. Строителните работи започнаха през февруари тази година и по договор трябва да приключат през януари 2022 г. Проектът се финансира от Механизма за свързана Европа и националния бюджет. Третият участък от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента, който е 16 км, ще преминава по ново трасе. В момента се изготвя техническият проект за отсечката, уточняват от АПИ. След дълъг ремонт тунелът „Витиня” ще бъде пуснат в движение през януари 2021 г. Предизвикателство за неговия ремонт са откритите сериозни кухини както между скалния масив и първичната облицовка, така и между първична и втоична облицовка. След сериозни анализи и тежко за изпълнение строителство .ще имаме сигурен и безопасен тунел, съобщи междувременно министърът на регионалното развитие Петя Аврамова пред bTV.

Нормално върви строителството на тунела „Железница” от автомагистрала „Струма“, както и участъка преди виадукта и след тунела. Две трети от него е прокопан и се очаква до пролетта на 2021 г. да бъде прокопан целият и започнат дейностите по вентилация и отводняване. 2022 г е срокът да бъде пуснат най-дългият пътен тунел в България, добави Аврамова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *